Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

10 snabba sätt att stressa ner

Genom att öva på och lära dig knep för avslappning kan du lättare ta kontroll över stressen när den slår till. Här tipsar Bättre hälsa om 10 snabba sätt att stressa ner.

avslappning, stress, anti-stress, antistress, koppla av, varva mer, stressa ner, må bra, bra hälsa, bättre hälsa, psykologi

1. Vila huvudet på en kudde

Att få ligga i sängen. <3 Vissa dagar vill du inte gå upp. Du vill gosa ner dig i madrassen, mysa under täcket och borra ner huvudet i kudden – men vardagen kallar! Vet du? Du kan ha en kudde på jobbet som du kan plocka fram när du mikropausar för att hämta andan och återfå fokus. Medan du ändå vilar huvudet mot kudden kan du göra följande övning för att stressa ner: föreställ dig, eller visualisera, att kudden är en svamp som suger åt sig de tankar som gör dig stressad och orolig.

2. Räkna baklänges

När tankarna löper amok och du har svårt att samla dig kan du testa att räkna från 1 till 10 och att sedan räkna baklänges, det vill säga från 10 till 1. Snabbt och smidigt!

3. Meditera en kort stund

En kort stunds meditation på en tyst och bekväm plats kan göra så att kroppen och knoppen hittar tillbaka till ett lugnare tempo. För att stress, ångest och oro ska lätta räcker det ofta med kortare meditationer. Det finns en studie i den vetenskapliga tidskriften Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine i vilken medicinska forskare menar att två kortare meditationer varje dag kan minska stress, oro och ångest.

4. Ge dig själv handmassage

Du använder dina händer nästan hela tiden. Detta innebär att oavsett om du sitter och knappar på ett tangentbord hela dagarna eller inte, kan det finnas  spänningar i händerna. Ett sätt att lösa upp spänningarna – och därmed att minska stressen – är att ge dig själv handmassage. Gör så här: Börja massera den stora muskeln under tummen med den motsatta handen, gör lätta cirklande rörelser. Arbeta dig uppåt mot fingertoppen.

5. Rulla foten på en golfboll

Hälsan börjar nerifrån och upp! Att ha ett bra stöd från dina fötter påverkar hur resten av kroppen mår. Därför är det viktigt att du tar hand om dina fötter. Stabila och välmående fötter gör nämligen resten av kroppen mer stabil och balanserad. Dessutom blir din hållning mer rak. Om du har en golfboll – eller en massageboll (!) – hemma kan du ta med den till jobbet och plocka fram den när du känner dig spänd och stressad. Rulla foten över golfbollen. Detta ger dig såväl en härlig och avkopplande fotmassage som det kan få igång blodcirkulationen. Fötterna får även bättre kontakt med golvet.

6. Gör några yogaövningar

Det kan vara en god idé att lära dig några lätta yogaövningar som du kan göra vare sig du är hemma, på gymmet eller på arbetet. En smidig yogaövning är till exempel att lägga dig på golvet och att lägga upp benen mot väggen, så att de vilar mot väggen i en 90-gradig vinkel. Denna yogaövning är både ett slags stretchning och hjälper dig att stressa ner.

7. Gå en snabb promenad

En snabb promenad eller så kallad powerwalk runt kvarteret kan vara till riktigt stor hjälp när du känner dig stressad, orolig, okoncentrerad, upprörd eller trött. Det är kanske lite paradoxalt men promenader kan ge dig mer energi. Detta har bland annat att göra med att promenera ökar syretillförseln till cellerna i kroppen och mjukar upp stela muskler. Att gå en snabb promenad, som med så många andra träningsformer, kan också göra dig mer lycklig eftersom det har en antidepressiv effekt på kroppen och knoppen – och, som du vet, är det få saker som rensar tankarna så bra som en powerwalk!

8. Sätt ord på dina känslor

Att sätta ord på dina känslor, alltså att skriva ner vad det är som gör dig stressad och orolig, kan hjälpa dig att må bättre. Du kan till exempel börja så här: ”Idag känner jag mig stressad/orolig för att…” och därefter lista vad det är som gör dig stressad. Detta är en effektiv metod för dig som verkligen vill rensa tankarna.

9. Lyssna på din favoritlåt!

Det kan räcka att du hör de inledande tonerna på din favoritlåt för att du ska varva ner eller känna dig lite bättre när du har en skitdag. Musik påverkar hur vi mår. I den vetenskapliga tidskriften Journal of Music Theraphy finns det bland annat en studie om hur musik och minskad stress hänger samman. Så skruva upp volymen, rocka loss eller luta dig tillbaka!

10. Drick en kopp grönt te

En kopp te innehåller mängder av hälsofördelar. Dessa hälsofördelar kan du läsa mer om här. Framför allt grönt te innehåller aminosyran L-Theanin. Just denna aminosyra har i en medicinsk studie, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biological Psychology, visat sig minska psykologisk och fysiologisk stress. Vad sägs om en kopp grönt te?

Källor: Greatist; Real Simple; Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine; Journal of Music Therapy; Biological Psychology.
Bild: © Spectral-Design / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.