Halländsk grönkål är en klassiker på julbordet i både Halland och Skåne och perfekt för dig som vill duka fram grön mat på julbordet. Rätten kallas också för halländsk långkål. Visste du förresten att grönkål är fullproppad med nyttiga vitaminer? Dessutom smakar det så himla gott. Observera att artikeln innehåller affiliatelänkar.
Ingredienser
- 2 grönkålsstånd
- 3 dl skinkspad (eller buljong)
- 2 msk smör
- ca 2 dl grädde
- salt, vitpeppar och strösocker
Gör så här
- Skölj och repa grönkålen från stjälkarna.
- Koka i skinkspadet/buljongen i ca 30 minuter, tills kålen är mjuk.
- Låt spadet rinna av och hacka grönkålen.
- Fräs kålen i smör under några minuter, tillsätt grädden och låt puttra i ca tio minuter.
- Krydda med salt, vitpeppar och socker efter smak.
Bättre hälsa rekommenderar de här kokböckerna
Mannerströms jul
God grön jul: Vegetariskt julbord
Den härliga smaken av jul: Ät sunt året runt
Bild: © Printemps / Adobe Stock.