Recept – så gör du de godaste kanelbullarna

Jag tror inte att jag kan tänka mig något godare än nybakade kanelbullar – här kommer mitt favoritrecept på 40 bullar med kanelfyllning!

kanelbulle, kanelbullar, bulle, bullar, kanelfyllning, kanel, pärlsocker, kardemumma, recept, baka, bakinspiration, bakglädje

Ingredienser till degen

  • 150 g rumsvarmt margarin eller smör (det går också bra att använda 1 ½ dl flytande margarin)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar (detta motsvarar ett paket jäst)
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g vetemjöl (detta motsvarar ca 1,4 l vetemjöl)
  • 1 ägg (till penslingen)
  • Pärlsocker

Ingredienser till kanelfyllnigen

  • 150 g rumsvarmt margarin eller smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader, med andra ord så att den blir fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en skål. Häll mjölken i samma skål och rör om. Tillsätt matfettet i små bitar, sockret, saltet och kardemumman.
  3. Tillsätt vetemjölet – men kom ihåg att spara ca ½ dl till utbakningen!
  4. Arbeta dagen kraftigt med händerna i ca 10 minuter. Det går också bra att arbeta degen med maskin, då i ca fem minuter eller tills den känns smidig.
  5. Låt degen, övertäckt med bakduk, jäsa i ca 30 minuter.
  6. Knåda degen på ett mjölat (bak)bord eller arbeta ner den med en maskin. Skär/dela degen i fyra lika stora delar. Kavla varje degbit till en lång kaka.
  7. Blanda samman ingredienserna till kanelfyllningen och bred fyllningen på de långa kakorna. Rulla ihop till rullar. Skär var och en av rullarna till tio stycken mindre rullar.
  8. Lägg rullarna i pappersformar/bullformar och låt dem åter jäsa under en bakduk, nu i ca 40 minuter.
  9. Värm ugnen till 250 grader (225 grader om du har en varmluftsugn). Pensla rullarna – ja, eller bullarna – med ägg och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
  10. Låt de nu färdiga kanelbullarna svalna på ett galler, täckta av en bakduk.

Källa: Kungsörnen.
Bild: © fotonen / Adobe Stock.

Add Comment