Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så kan fibrodimma göra vardagen svårare för fibromyalgiker

Smärta kan göra så att man helt och hållet tappar fokus. Som om det inte vore nog har många fibromyalgiker, människor som lever med fibromylagi, dessutom följdsymptomet fibrodimma. Att ha fibrodimma innebär att man lider av glömska. Det kan till och med vara svårt att komma ihåg ord och sina vänners namn. I denna artikel på Bättre hälsa berättar Sandra Jönsson om hur fibrodimman påverkar hennes vardag.

Jag kom inte ihåg min kompis namn.

Första gången jag upplevde fibrodimman var jag sexton år och satt och väntade på att en historielektion skulle börja. Jag brukade sitta bredvid min gymnasiebästis, och just den dagen satt vi tillsammans hela tiden. Hen pratade med mig. Jag fattade ingenting. Kände mig desorienterad. När jag väl återfick fattningen kom jag inte ihåg hens namn. Det var frustrerande. Jag försökte minnas namnet under hela lektionen.

Jag glömmer ord – och det händer ofta!

Ända sedan jag var tio år har jag pluggat ordböcker. Ord är en av mina passioner. Idag lever jag som skribent och kursledare. Det är därför jag tar att jag har fibrodimma hårt. En av fibrodimmans vanligaste följder är att man glömmer ord. Mitt under en föreläsning kan orden vara helt bortflugna, och jag hittar liksom inte tillbaka till dem. Det får mig att känna mig dum. I vardagliga situationer blandar jag också ihop olika ord:

— Kan jag snälla få… eh… skon?

— Du menar väl nycklarna?

Var har jag lagt nycklarna?

Mitt korttidsminne är en enda röra. Jag glömmer var jag har lagt nycklarna och mina saker hela tiden. Det är nästan lite lustigt; jag kan hålla en sak i handen, lägga ifrån mig den och trettio sekunder efteråt har jag helt och hållet glömt var den är någonstans. Att leta efter saker är en av mina vanligaste och vardagligaste rutiner. Fibrodimma påverkar korttidsminnet.

Attans – nu tappade jag fokus igen. Gah.

Vissa dagar, alltså. Då är koncentrationen lika med noll. Hur mycket jag än älskar att läsa böcker kan jag bara inte göra det. Jag får börja om på sidan om och om igen. Men det kanske jobbigaste med hur fibrodimman påverkar min förmåga till fokus är att jag har svårt att fokusera på ett samtal, att hjärnan inte riktigt orkar hänga med. Detta medför att personer jag pratar med får upprepa sig. Det händer att de känner att jag inte lyssnar – men tro mig, det gör jag! Jag har dock full förståelse för att jag verkar vara frånvarande. Många kallar mig disträ.

Jag är inte så bra på matte…

I samma veva som min kroniska smärta och fibromyalgi blev alltmer utbredd i kroppen och följdsymptomen började hopa sig – det var i de tidiga tonåren – blev jag allt sämre på matte. Idag kan jag inte hålla reda på siffror, jag glömmer dem hela tiden! Av min revisors min att döma tycker hen att jag är ganska blåst. Kära revisor, det här har inget med bristande intelligens att göra.

Bild: © pathdoc / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.