Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

10 anledningar till varför du alltid är trött

Ständig trötthet kan ha sin grund i fler saker än för lite sömn. Inspirerade av hälsotidningen Health listar Bättre hälsa här 10 anledningar till varför du alltid är trött – och ger dig även knepen för att känna dig piggare igen!

1. Du dricker inte tillräckligt mycket vatten.

Minsta tillstymmelse till vätskebrist kan göra dig trött och hängig. Det räcker att du har två procent för lite vätska i kroppen för att du ska må dåligt. För lite vätska i kroppen leder, kortfattat beskrivet, till att blodmängden sjunker, att blodet tjocknar och att syret pumpas och transporteras trögare genom kroppen. Drick m.a.o. vatten med jämna mellanrum.

2. Du äter inte tillräckligt mycket av mineralet järn.

Järnbrist medför att inte lika mycket syre transporteras till cellerna och musklerna som när kroppen har försetts med tillräckligt mycket av mineralet järn. Detta kan få dig att känna dig trött, orklös, irriterad och ofokuserad. Du motverkar järnbrist och trötthet genom att t.ex. äta gröna bladgrönsaker, kidneybönor, tofu, ägg, nötter och järntabletter.

3. Du struntar i träningen när du känner dig trött.

Efter en lång dag på jobbet: du känner dig trött, vill bädda ner dig i soffan och titta på TV eller ta en tupplur i hopp om att du ska känna dig utvilad igen. Så du struntar i att motionera eller att träna. Kanske blir du förvånad när du efter vilan känner dig ännu mer trött. Regelbunden motion och träning gör dig starkare, uthålligare och piggare i ett både långsiktigt och kortsiktigt perspektiv. Nästa gång du känner dig trött, gå åtminstone en kort promenad för att kvickna till!

4. Du är perfektionist och jobbar halvt ihjäl dig!

Trots att du vet att det inte finns något som är perfekt kämpar du för att uppnå perfektion i allt du gör. Detta gör att du jobbar längre dagar, oroar dig och stressar mer. Dessutom ställer du så höga krav på dig själv att du aldrig blir riktigt nöjd – missnöjet riktar sig mot såväl ditt jobb som mot dig som person! För varje dag som går känner du dig alltmer trött och sliten. Hur ska du gå tillväga för att bryta detta beteendemönster? Ett sätt kan vara att sätta upp strikta tidsramar för de projekt du jobbar med. På så sätt ger du dig inte tid att överarbeta minsta lilla detalj. Efter ett tag upptäcker du att överarbeta alla projekt egentligen inte gör resultaten bättre.

5. Du är en hönapöna och oroar dig för ALLT.

Att alltid vara orolig och tänka det värsta om ALLT, som ju en hönapöna gör, tär väldigt mycket på din glädje och ork. Till slut blir du helt matt p.g.a. alla negativa tankar. Nästa gång du förväntar dig det värsta av en situation, ta ett djupt andetag och fråga dig själv hur troligt det är att det värsta tänkbara scenariot verkligen händer.

6. Du struntar i att äta frukost.

Förbränning av energi sker inte bara när du är vaken, det pågår även för fullt medan du sover. Så när du vaknar på morgonen behöver du fylla på med energi, och detta gör du framför allt genom att äta frukost. Om du struntar i frukosten kommer du troligen känna dig trött, ofokuserad och stirrig när du väl ska uträtta dina uppgifter eller sysslor – hoppa alltså inte över frukosten! Genom att äta frukost får din kropp en härlig kickstart varje morgon.

7. Du säger sällan eller aldrig nej.

Ju mer du försöker vara alla till lags, desto tröttare blir du i längden. Det är fantastiskt att kunna säga ja, men glöm inte bort att också vara snäll mot dig själv och säga nej när du verkligen inte vill göra något. Har du svårt för att säga nej? Hur fånigt det än låter kan du öva upp din förmåga att säga nej genom att, när du är ensam, säga nej högt och riktigt smaka på ordet. Kom ihåg att dina behov är värdefulla. #självmedkänsla

8. Du jobbar – men egentligen är du ledig!

Jag ska bara svara på ett mejl, tänker du, och så är du fast i den gamla vanliga jobbrutinen fastän du egentligen är ledig. Det finns alltid jobb att göra, deadlines att jaga ikapp, mejl som behöver svar o.s.v., men om du ALDRIG är ledig och kopplar ifrån såväl jobbet som Internet ger du heller aldrig dig själv en chans till att få varva ner och känna lugn och ro. För att undvika att bränna ut dig, se till att vara ledig när du väl har semester.

9. Du dricker ett – eller två (!) – glas vin innan läggdags.

En liten sängfösare kan väl inte skada? säger du till dig själv och fyller på glaset. Men visste du att dricka alkohol får adrenalinet att pumpa i kroppen och att det är högst troligt att du vaknar mitt i natten medan kroppen gör sitt bästa för att förbränna alkoholen? Sömnkvaliteten blir definitivt lidande och när du vaknar på morgonen kommer du känna dig trött. Drick. Inte. Alkohol. Innan. Läggdags.

10. Du förlitar dig på att koffein ska hålla dig pigg hela dagen.

En, två eller tre koppar kaffe kan vara bra för din hälsa. Men när du missbrukar kaffe, och därmed koffein, kan koffeinet göra mer skada än nytta. Inte minst för din sömncykel. Koffein blockerar nämligen adenosin, en signalsubstans som finns i det centrala nervsystemet och som signalerar när vi är trötta. Denna signal behövs för att kunna somna in på kvällen. Tänk på att inte dricka något som innehåller koffein sex timmar innan läggdags eftersom det påverkar kroppens förmåga att känna trötthet.

Källa: Health
Bild: © aleutie / Dollar Photo Club

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.