Psykologi & Livsstil

Forskarnas knep för att komma ihåg namn på nya bekantskaper

När du glömmer namnet på en ny bekantskap brukar du säga att du är dålig på namn – men i en ny studie från Université de Montréal har det påvisats att minnestekniker och -knep gör det lättare för de allra flesta att komma ihåg namn.

Att glömma namn på människor vi nyligen har träffat och börjat lära känna händer nästan oss alla. Hur vanligt det än är kan det ändå kännas lite pinsamt att inte komma ihåg något så enkelt som ett namn, framför allt om vi har pratat med personen en längre stund.

I oktober 2015 presenterar forskaren Victor Boucher, professor vid Université de Montréal, och hans team en studie om relationen mellan att minnas och kommunikation. Genom att upprepa och säga namn på människor du mött högt och inför någon annan är det troligare att du kommer att komma ihåg namnen på dina nya bekantskaper.
— Tidigare har vi vetat att upprepa saker högt är bra för minnet, men i denna studie har vi för första gången kunnat visa att om det görs medan vi kommunicerar blir minneseffekten ännu bättre, berättar Boucher i ett pressmeddelande från Université de Montréal.

I studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Consciousness and Cognition, har Boucher och hans team dessutom kunnat påvisa hur viktiga rörelser och kroppsliga praktiker är för minnet. Förutom att säga namnet högt inför någon blir minnet som mest effektivt om kommunikationen förstärks med artikulation och gester.

Källor: Université de Montréal och Consciousness and Cognition.

Läs: Träna dig smartare med 7 enkla hjärnövningar och Glömmer du ofta saker? Här kommer 7 vanliga anledningar till minnesluckor och glömska.

Bild: © Clemens Schüßler / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.