Resor & Upplevelser

10 fantastiska upplevelser i Toscana

toscana upplevelser

Skälen att besöka Toscana i Italien? Otaliga!

upplevelser i toscana

Toscana är en av Italiens 20 regioner och hör tack vare den rikliga mixen av natur och kultur till en av de mest besökta regionerna. Att så många söker sig hit har säkerligen också att göra med det romantiska feelgoodskimmer som tycks vila över platsen. I populärkulturen lämnar människor sina gråa och slitiga liv bakom sig för att i stället leva under Toscanas sol. Inte att undra på att man blir inspirerad att resa hit när platsen skildras med så mycket värme.

Vilka topp tio fantastiska upplevelser bör du inte missa när du reser hit?  

1. Upplev Florens

florens i toscana

Renässansen uppstod i Florens, Toscanas anrika huvudstad. Här kan du strosa runt på kullerstensgator bland gammal arkitektur, stanna till vid ett café eller en restaurang och njuta av egenproducerade delikatesser. Mode, mat och museer hör till några av de upplevelser som väntar i Florens. Många av de centrala hotellen ligger i uråldriga byggnader med moderna takterrasser, som låter dig blicka ut över Florens i soluppgången respektive solnedgången. Missa inte att besöka Uffizigalleriet och dess världsberömda konstsamling!

2. Upplev tryffel

Tryffel smakar extra gott i Toscana. I denna region både letar man efter och tillreder tryfflar. Allra bäst tryffelsmakprovning sägs du kunna finna i den charmiga staden San Miniato, som är rest över Arnodalen.

3. Upplev San Gimignano

San Gimignano är en medeltida stad i Toscana och kallas ibland för medeltidens Manhattan. Hur har staden fått smeknamnet? Jo, den kallas så på grund av alla de höga tornen i hjärtat av den. Platsen är för övrigt världsarvslistad just för dess unika medeltidsmiljö.

4. Upplev Lutande tornet i Pisa

lutande tornet i pisa

Pisa är namnet på ännu en av Toscanas berömda städer och här finns den ikoniska byggnaden Lutande tornet i Pisa. Tornet är ett lutande kyrktorn som färdigställdes på 1300-talet. Bäst att uppleva det innan det rasar ihop!

5. Upplev La Verna

La Verna är en kloster- och pilgrimsort i bergskedjan Apenninerna. Platsen förknippas särskilt med den helige Franciskus av Assisi. Förutom att vara ett fascinerande kulturarv bjuder La Verna på spektakulära vyer från sitt läge i bergen.

6. Upplev Chianti

chianti i toscana

Chianti är ett av de stora vindistrikten i Toscana och är känt för just sitt chiantivin. När du besöker Toscana kan du passa på att ta en vingårdstur och på så sätt kryssa mellan de många gårdarna på den toskanska landsbygden. Landbygden är en fantastisk upplevelse i sig!

7.  Upplev Apuanska alperna

Apuanska alperna ingår i den italienska delen av bergskedjan Alperna och är ett vandringsparadis. Ströva längs de bra märkta vandringslederna och insup den praktfulla naturen. Här finns rikliga mängder blommor, fåglar och marmorstenbrott.

8. Upplev Giglio

Toscana utgörs inte bara av höga pilgrimsberg och djupa vindalar, regionen har nämligen även kustområden. Utanför den toskanska kusten ligger den ännu förhållandevis oexploaterade ön Giglio. Åk hit på en riktig solresa, ät god mat och bada i det turkosglittrande vattnet.

9. Upplev varma källor

 I Toscana finns mängder av varma källor, men de allra populäraste källorna ligger i Saturnia. De varma källorna är en naturupplevelse i sig. Lägg därtill de storslagna omgivningarna… Hur häftigt är det inte att kunna sjunka ner i en källa, omgiven av vacker natur?

10. Upplev Arezzo

Arezzo är en annan fantastiskt fin stad i Toscana, den har rentav anor tillbaka till antiken och etruskernas tid. Precis som Florens och många andra av de vackra toskanska städerna har Arezzo även inslag av medeltid och renässans, varför att strosa runt på gatorna och piazzorna är stort bar det. Kyrkorna i staden är ett exempel på bra upplevelser i Arezzo, då dessa rymmer världskända fresker. Man måste inte vara konstintresserad för att uppskatta väggmålningarnas skönhet.

toscana resor

Det här var tips på tio upplevelser i Toscana. Hoppas du får chans att uppleva den underbara italienska regionen!