Resor & Upplevelser

Hur väl känner du till de 20 regionerna i Italien?

Italien har 20 regioner – här kommer de i alfabetisk ordning!

Höga berg och djupa dalar – och däremellan de vackraste sevärdheterna. Det finns 20 regioner i Italien. Även om var och en av de italienska regionerna är unik är storslagenheten något de alla delar. Upptäck ett land där natur och kultur förenas i vackra upplevelser!

1. Abruzzo

abruzzo italien

I regionen Abruzzo finns långa, vita sandstränder för sol och bad liksom resliga berg för skidåkning. De mångtaliga städerna är anrika med gammal arkitektur och härlig italiensk atmosfär. Du som gillar natur och vandring kommer ha glädje av att besöka Abruzzo.

2. Aostadalen

aostadalen italien

Också Aoastadalen levererar fina skidupplevelser, inte minst högalpina sådana i massivet Monte Rosa. Regionen ligger i närheten av alpina Piemonte och bland bergen och dalarna reser sig medeltida borgar.

3. Apulien

apulien italien

Apulien är ett stort kustområde med soliga stränder och städer. I den här italienska regionen kan du bada i både Adriatiska havet och Joniska havet. Här finns mycket medelhavskänsla!

4. Basilicata

basilicata italien

Basilicata är en liten region i Italien och den är belägen i landets södra delar. Platsen breder ut sig mellan Tyrrenska havet och Joniska havet, och däremellan reser sig berg. Om du gillar gamla städer som tronar på berg och över hav kommer du uppskatta en resa till Basilicata.

5. Emilia-Romagna

emilia romagna italien

Den italienska regionen Emilia-Romagna är en av de rikaste på mat och kultur. Bland annat finns Bologna här, en stad som är känd för sina historiska vingslag och mångtaliga sevärdheter.

6. Friuli-Venezia Giulia

I Friuli-Venezia Giulia hittar du det som gör regionerna i Italien så fantastiska: Högresta alptoppar och bördiga slätter. Lapa sol på någon av regionens sandstränder eller besök dess tjusiga vingårdar.

7. Kalabrien

kalabrien italien

Kalabrien ligger mellan Tyrrenska havet och Joniska havet. Regionens stränder är kritvita och hav turkosblåa. Bergen och historien är närvarande även här, liksom maten och vinet.

8. Kampanien

kampanien italien

Om du vill uppleva antikens platser, i kombination med sol, bad och mat på Amalfikusten, är Kampanien en av de mest fascinerande italienska regionerna. Här finns nämligen Pompeji och Vesuvius i närheten av staden Neapel.

9. Lazio

lazio region rom

Rom ligger i Lazio. Rom är från början en antik stad som i dag blivit en världsmetropol, samtidigt som de antika anorna vårdas ömt. Besök Colosseum, Pantheon, Forum Romanum och en massa andra antika sevärdheter i staden, eller varför inte bege dig till Vatikanen och Fontana di Trevi? Mycket av regionen Lazios storhet ligger just i att Italiens huvudstad är belägen i dess hjärta – men givetvis finns det vacker natur också på denna plats!

10. Ligurien

ligurien italien

Ligurien är känd som en del av den italienska rivieran och har magnifika kuststäder som vetter rakt mot havet, bland annat Liguriska havet i Medelhavet. På sina håll och kanter är det nästan omöjligt att säga var havet slutar och staden tar vid. En av Italiens mest exklusiva orter ligger i Ligurien: Portofino.

11. Lombardiet

lombardiet italien

Lombardiet är en naturskön region i Italien. Återigen har du de medeltida städerna, men i det här fallet ligger de strösslade över vidsträckta bergs- och skogsområden. Den världsberömda modestaden Milano ligger här.

12. Marche

Marches serpentinvägar slingrar sig upp i bergen och för dig till en rad mysiga byar och städer. Denna italienska region ligger delvis vid kusten, Adriatiska havet, och sägs ha ett förträffligt kök bestående av fiskrätter. Stränderna har fin vit sand, och i de kustnära klipporna finns grottor du kan utforska.

13. Molise

Molise är en av de mindre kända regionerna i Italien. Åt ena hållet utgörs den av berg, åt andra av kust. Städerna är relativt små – men vackra. De har anor från både antiken och medeltiden. Sepino är ett arkeologiskt område, en gammal romersk stad, som påminner mycket om Pompeji.

14. Piemonte

piemonte italien

Piemonte betyder ungefär vid foten av berget och mycket riktigt präglas hela denna region i Italien av mäktiga bergsmiljöer. Här har du kanske ett av områdets mest typiska alplandskap, då regionen ligger i hjärtat Alperna. Piemonte är dessutom känt för sin goda mat. Vid ett besök hit går det ypperligt att kombinera skidåkning med vinprovning, för den italienska regionen är också en stor vinregion.

15. Sardinien

sardinien italien

Sardinien är både en region och en ö i Italien. Orten är minst sagt charmig, med sina pittoreska småstäder och lavendeldoftande promenadvägar. Och så har du alla de underbara sandstränderna!  Från Sardinien tar du dig enkelt vidare till den franska grannön Korsika. Båda öarna ligger i Medelhavet. Njut av turkosglittrande vatten och ljuvliga badtemperaturer!

16. Sicilien

sicilien italien

Även Sicilien är en region och en ö, faktiskt Italiens största ö. Tack vare det sydliga medelhavsklimatet är vädret behagligt under större delen av året, från tidig vår till sen höst. Och soldagarna är fler här än på fastlandet! Maten brukar beskrivas med superlativer, liksom öns sevärdheter. Du kan bland annat bestiga vulkanen Etna till fots. Allra mest behållning av Sicilien får du om du hyr en bil och kör mellan de olika små platserna.

17. Toscana

toscana italien

I Toscana finner du den pampiga renässansstaden Florens, så även Lutande tornet i Pisa och en fantastiskt fin landsbygd med gamla vingårdar och slott du kan besöka. Trots den vidsträckta landsbygden – som ändå är ganska nära – finns en och annan strand. I populärkulturen har Toscana lite av en särstatus som ett kulturellt livsnjutarmecka, och dessa lockande bilder av den italienska regionen stämmer. Med andra ord förtjänar Toscana sin hajp.

18. Trentino-Sydtyrolen

trentino sydtyrolen italien

Trentino-Sydtyrolen rymmer bergskedjan Dolomiterna, en så vacker natur- och kulturmiljö att den klassas som ett världsarv av Unesco. Det är klart att bergen i sig är en av de största sevärdheterna i regionen, men vid bergskedjans fot finns även Gardasjön. Gardasjön med alla dess kringliggande städer betraktas som en av Italiens vackraste platser.

19. Umbrien

En av de bästa italienska olivoljorna framställs i Umbrien. Den här regionen är bördig med stora, stora olivlundar, blomsterfält och skogsklädda berg. Det finns vissa likheter med Toscana, så till vida att terrängen är kuperad och att gårdar är utspridda över hela landskapet. Landsbygden i Umbrien är inte lika turistig som i Toscana, vilket kan vara en fördel om du vill upptäcka jämförelsevis ostört.

20. Veneto

veneto italien

De omtalade historiska städerna Venedig och Verona ligger i Veneto. Förutom att besöka dessa två kulturikoner – kanske ta en gondoltur – kan du bege dig till Gardasjön, vingårdar och skidorter. Som så många andra regioner i Italien har Veneto i princip allt man kan hoppas på i form av natur och kultur. För att inte tala om hur sagolik den är!

Det här var korta presentationer av de 20 regionerna i Italien – vilken av dem är din favorit?