Recept & Gott Resor & Upplevelser

Här har du 10 exempel på typisk italiensk mat

Från pasta till pesto – här har du tio exempel på typisk italiensk mat.

Det är inte för inte som det italienska köket är så hyllat. Italien har nämligen gett oss många av de populäraste maträtterna, må det vara en fyllig lasagne eller en krämig risotto. Vilken typ av mat kommer från och kan du äta i Italien?

1. Pasta

pasta italien

Pasta förekommer i en mängd former, både som makaroner och spaghetti. Och just pastarätterna är en italiensk specialitet. Kanske har du ätit de ikoniska rätterna pasta carbonara eller spaghetti bolognese?

2. Pizza

italiensk mat pizza

Pizza är en av världens mest älskade maträtter och den härrör från just Italien. Närmare bestämt kommer pizza från Neapel och de olika pizzarätterna utgörs av bland annat tomatsås och mozzarella på en tunn brödbotten. De italienska pizzabottnarna kavlas oftast tunna, tunna. Margherita och Vesuvio är typiska exempel på klassiska pizzor.

3. Focaccia

italienskt bröd focaccia

Focaccia är ett enkelt men gott italienskt bröd som påminner om pizzadeg och som faktiskt kan bakas tunt likt en pizza. Brödet kryddas oftast med salt, rosmarin och en skvätt olivolja, vilket är en ljuvlig kombination med den nygräddade vetedegen.

4. Gnocchi

italiensk gnocchi

Gnocchi skulle kunna liknas vid små ovala potatisbollar. Denna form av italienska mat är gjord på en potatisdeg som kokas. Gnocchi äts tillsammans med exempelvis tomatsås och ost. Det finns en rad varianter!

5. Ragu

Ragu och bolognese har många likheter men är ändå inte samma sak. Enkelt förklarat är ragu, eller egentligen ragú, samlingsnamnet på köttbaserade italienska såser. Somliga av dem innehåller köttfärs, i likhet med bolognese. 

6. Lasagne

italien lasagne

Lasagne är både en pasta- och ragurätt. Pastaplattor och köttfärssås varvas i olika lager med bechamelsås, som ger en härligt fyllig konsistens och smak. Lasagnen serveras vanligen i en ugnsform – och rykande varm.

7. Risotto

italiensk risotto

Risotto är en krämig italiensk risrätt, som åstadkoms genom att koka ris i buljong och, ibland, en skvätt vin, och att sedan tillsätta ost och olja. Bland mycket annat gott! Svamprisotto är en ganska klassisk rätt i det italienska köket och den toppas med rikliga mängder parmesan.

8. Parmaskinka

äkta parmaskinka italien

Parmaskina heter prosciutto di parma på italienska och kan ätas som den är, det vill säga utan fortsatt tillagning. Eller så kan den toppa pizzan eller salladen. Det finns nästan ingen ände på allt gott som görs med parmaskinka! Skinkan är lufttorkad och innehåller inga andra tillsatser än sicilianskt havssalt. Inte vilken lufttorkad skinka som helst får kallas just parmaskinka. Den äkta varan har en särskild kvalitetsstämpel och är tunt, tunt skivad.

9. Gelato

gelato glass italien

Gelato – italiensk glass – är en annan delikatess. Till skillnad från den svenska glassen innehåller den sällan grädde och enbart små mängder mjölk. Det ger en något isigare konsistens, vilket passar bra i värmen. Från citron till espresso, alla tänkbara gelatosmaker finns!

10. Pesto

pesto maträtter italien

Rostade pinjekärnor och gran padano är två av huvudingredienserna i den italienska rätten pesto. Pesto kan användas som en god, örtig sås eller dressing. Den brukar nämligen mixas ner tillsammans med basilika och vitlök. Så även med soltorkade tomater. Det finns helt enkelt olika pestovarianter. En del pastarätter består av pasta och pesto allena – pasta pesto – och de är i regel väldigt fräscha.

Det här var alltså tio exempel på typisk italiensk mat – vilken maträtt från Italien är din favorit?