Kroppen & Kurer

10 livsviktiga anledningar till varför te är bra för din hälsa

Att dricka te regelbundet har en mängd hälsofördelar. Det kan till exempel minska risken för sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, demens och diabetes. Det kan också hjälpa dig att hålla blodsockernivån i schack och öka din uthållighet när du tränar. Här listar Bättre hälsa 10 livsviktiga anledningar till varför te är bra för din hälsa.

Att dricka te är bra för din hälsa är vetenskapligt bevisat. Harvard Medical School står för ett par av de mer omfattande studier som gjorts om sambandet mellan tedrickande och välmående. Vad deras studier dock inte har kunnat utröna är om det är teet i sin egen rätt som ger dig en rejäl hälsoboost eller om det är en kombinationen av att dricka te och en sund livsstil som gör att du mår bra.

Oavsett skälen till varför tedrickande är bra för din hälsa, innehåller te en mängd polyfenoler (en form av antioxidanter som finns i växter) och fytokemikalier. Polyfenolerna och fytokemikalierna bidrar till att teet får hälsofördelar. Men för att din kopp te ska innehålla så många hälsofördelar som möjligt krävs det att teet är äkta vara. Riktigt te utvinns ur plantan camellia sinensis.

Det är egentligen bara fyra olika tegrupper som är gjorda på camellia sinensis och som därför kan klassas som ”äkta vara”. Dessa teer är grönt te, svart te, vitt te och oolongte. Detta innebär att till exempel örtte tekniskt sett inte är riktigt te eftersom det är gjort av en annan typ av växt än camellia sinensis. Nästa gång du ska välja te, ta helst en sort som du vet stärker din hälsa på flera plan.

10 livsviktiga anledningar till varför te är bra för din hälsa

1. Att dricka te kan minska risken för att få hjärtattack.
2. Det kan också skydda mot kardiovaskulära, neurologiska och degenerativa (såsom demens) sjukdomar.
3. Eftersom te innehåller många olika antioxidanter kan det skydda mot flera cancersjukdomar, till exempel bröst-, tarm-, hud- och lungcancer.
4. Forskare har även hittat ett samband mellan att dricka te och en minskad risk för att få Parkinsons.
5. Tedrickande kan leda till ett lägre BMI. I en medicinsk studie, i vilken deltagarna drack te regelbundet, visade det sig att de hade ett lägre BMI än de som inte drack te.
6. Det finns likaså studier som indikerar att de som dricker är mindre utsatta för att utveckla diabetes.
7. Men te verkar inte bara preventivt mot diabetes, det kan också hjälpa till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Detta har att göra med att polofynolerna i teet reglerar blodsockernivån i kroppen.
8. Tycker du om att träna? – Se hit! Forskning tyder på att te kan göra dig mer uthållig medan du tränar. Det är katakinet, med andra ord antioxidanter som finns i grönt te, som gör det lättare för kroppen att förbränna fett under träning och att muskelkraften ökar.
9. Grönt te kan öka mineralnivån i skelettet och göra dig starkare i kroppen.
10. Trots att te innehåller koffein återfuktar det din kropp!

 

Källor: Harvard Health Publications; Time.
Bild: © Alena Ozerova / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.