Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

7 medicinska anledningar till varför husdjur är bra för din hälsa

Ett husdjur är ett fantastiskt sällskap, gör dig mer motiverad till att motionera och påverkar hela din livsstil. Oftast till det bättre! Men visste du att vara husdjursägare också har en mängd medicinska fördelar? Här listar Bättre hälsa 7 medicinska anledningar till varför husdjur är bra för din hälsa.

1. Ett husdjur gör dig glad.
När du umgås med din hund eller katt eller tittar på fiskarna i ditt akvarium sker förändringar i kroppen. Nivån av kortisol, ett slags stresshormon, sjunker medan serotoninnivån höjs. Serotonin, som är en kemisk förening i kroppen, är förknippad med välmående. Kombinationen av sänkt kortisol och höjt serotonin gör att du blir glad.

2. Ett husdjur gör dig mindre stressad.
Precis som de kemiska processerna i kroppen gör att du blir på ett bra humör, leder de också till att du blir mindre stressad och orolig. Husdjur har visat sig vara så pass användbara i förebyggandet av stress och oro att de t.o.m. används inom mindfulness idag.

3. Ett husdjur hjälper dig att hålla blodtrycket i schack!
Det har gjorts medicinska studier på sambandet mellan att ha ett husdjur och att få ett lägre blodtryck. Ett lägre blodtryck innebär inte att du kan sluta träna och motionera, men det minskar risken för att du ska få allvarliga sjukdomar.

4. Ett husdjur hjälper dig att få ett lägre kolesterol.
Studier har också visat att det finns ett samband mellan att ha ett husdjur och lägre kolesterolnivåer i kroppen. Huruvida detta beror på att husdjursägare har en sund livsstil eller är oberoende av detta, har forskare dock ännu inte kommit fram till. Kanske att sambandet både är kropp- och livsstilsrelaterat.

5. Ett husdjur gör dig mindre utsatt för hjärt- och kärlsjukdomar.
Ytterligare forskningsresultat tyder på att framför allt ha katt eller hund minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt ett par rapporter ökar risken för hjärtattack med 40 procent om man inte har en katt eller hund som husdjur. Överlag förefaller det som att husdjursägare är mindre utsatta för hjärt- och kärlsjukdomar än de som inte har husdjur.

6. Ett husdjur gör dig mindre utsatt för stroke.
Forskare vet inte hur det kommer sig, men enligt studier är det mindre troligt att du får en stroke om du har katt. Katter har sannolikt en mer lugnande effekt på husdjursägare än vad andra djur har. Detta p.g.a. att ta hand om en katt medför ett totalt fokus och att husdjursägaren helt och hållet går upp i att vara med katten.

7. Ett husdjur kan hjälpa dig igenom depression.
Husdjurs betydelse för psykiskt välmående har visat sig vara så viktig att man idag använder t.ex. katter och hundar inom sjukvården. Att klappa en katt eller hund och att ha sällskap av ett husdjur, med allt vad det innebär, kan både hjälpa dig igenom och med att återhämta dig från en svår depression.

Källa: WebMD
Bild: © WavebreakMediaMicro / Dollar Photo Club

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.