Psykologi & Livsstil Recept & Gott

10 tips för att spara pengar på mat – även i inflationstider

Inflationstiderna gör det svårare att spara pengar på mat. Helt kört att handla maten billigare är det dock inte. Som i alla kriser är det däremot viktigt att planera bättre än vad man kanske annars gör. Här har du 10 tips för att handla mat billigt – japp, även under en inflation!

tips för att spara pengar på mat i inflationstider
  1. Gör en matbudget för att bättra hålla koll på dina utgifter och se var du kan spara pengar.
  2. Planera måltiderna genom att göra en veckomatsedel och försök att undvika alltför många avsteg.
  3. Köp basvaror i storpack, då exempelvis ris, pasta och mjöl håller länge kan du spara på att just köpa de större förpackningarna. Fem kilo ris är inte så värst mycket dyrare än två kilo ris och så vidare.
  4. Köp färsk mat i säsong för att handla frukt och grönt billigare. Färskvarorna smakar dessutom bäst under högsäsong och brukar vara närodlade.
  5. Undvik halv- och helfabrikat, liksom färdigpackade varor så långt det är möjligt. Genom att planera och laga allt själv finns en hel del pengar att spara.
  6. Köp bönor och linser som torrvaror och blötlägg dem. Kikärtor är ett exempel på ett mångsidigt protein som du kan använda till både grytor, biffar och snacks. Våga tänka bort köttet!
  7. Jämför priser i olika matbutiker…
  8. … och handla utifrån rabatter och erbjudanden. Du kan spara mycket pengar genom att passa på att handla rabatterade livsmedel. Hur får du tips på kampanjer? Det enklaste sättet är att registrera dig som medlem hos de olika matbutikskedjorna.
  9. Skippa café- och restaurangbesöken! Det finns mycket pengar att spara på att ta med dig lunchlådor i stället för att köpa dagens lunch ute.
  10. Gör storkok och frys in maten för att spara tid och pengar långsiktigt. Att ha en välfylld frys, och då särskilt en frys som är fylld med goda och näringsrika matportioner, underlättar något enormt i vardagsstressen och hjälper dig undvika de mindre bra besluten när du ska handla mat.

Det här var 10 tips för att spara pengar på mat under inflationen. Kanske har du själv något superknep?