Inredning & Trädgård

11 återkommande saker att göra i trädgården

anlita trädgårdshjälp och underlätta vardagen

Liksom resten av naturen följer trädgården årstidscykeln. Som med alla cykler finns det en del återkommande moment – vilka 11 trädgårdsbestyr kommer igen och igen?

hyr hjälp med trädgården
Bild: © Gustavo Fring via Pexels

Du som har egen trädgård vet hur mycket jobb det kan innebära. Till och med vintern medför sina bestyr, må det vara att täcka växterna med exempelvis granris eller att hitta andra sätt att övervintra dem. Nedanför följer exempel på återkommande trädgårdssaker att göra. Vilka av dem känner du igen dig i – och har du någon gång anlitat trädgårdshjälp för att klara av vissa av sysslorna, såsom att klippa gräset eller beskära träden?

1. Plantera växter

plantera växter trädgård
Bild: © Greta Hoffman via Pexels

Att köpa, förså och plantera växter är en väsentlig del av nöjet med att ha en egen trädgård. Egentligen är väl inte detta det jobbigaste med att vara trädgårdsägare…

2. Vattna växter

trädgårdshjälp med att vattna växter
Bild: © JillWellington via Pixabay

… däremot kan vattning av växterna vara en ganska tidskrävande syssla. Under de torra och varma perioderna gäller det att hitta sätt att tillföra trädgården vatten utan att tära för mycket på vattenresurserna.

3. Motverka skadedjur

Det finns inga ord som kan beskriva besvikelsen när gnagare och sniglar äter upp frukten av ditt hårda slit – eller när vildsvin bökat runt i gräset och jorden. Att motverka skadedjurens förstörelse av trädgården och växterna är en återkommande trädgårdssyssla. Har du en plan för hur du ska hantera ett angrepp av mördarsniglar?

4. Klippa gräs

hjälp med att klippa gräs
Bild: © Magic K via Pexels

Klippa gräset är en annan återkommande sak att göra i trädgården, och liksom att vattna växterna är detta något du bör göra ofta. Om du nu inte väljer att anlita trädgårdshjälp, vill säga. När man har stora trädgårdsytor är det inte ovanligt att begära hjälp med trädgården. RUT-avdrag gör detta relativt billigt och frigör dessutom tid.

5. Klippa häck

Samma sak gäller för att klippa häcken. Häckklippning kan vara nog så bökigt och bör göras regelbundet, därför kan det vara skönt att hyra trädgårdshjälp för det. MEN samtidigt kan det vara ett roligt trädgårdsbestyr. Särskilt om man gillar den här typen av fix!

6. Rensa ogräs

Ogräs tar ljus, vatten och näring från de övriga växterna – växterna du faktiskt vill ska växa sig stora och fina. Av den anledningen är det viktigt att rensa, rensa och rensa. Allt ogräs måste dock inte rensas, tvärtom kan vissa sorter vara rena rama delikatesserna. I dag vill somliga ha kirskål i trädgården, för att ge ett exempel på ett ätbart ogräs.

7. Beskära träd

trädgårdshjälp beskära träd
Bild: © vladeep via Canva

Träd och buskar mår som allra bäst när de beskärs på rätt sätt. Det här med trädbeskärning är lite av en konst och därför kan det vara en bra idé att anlita hjälp när du ska beskära träd på tomten.

8. Gödsla grödor

Att fylla på med ny jord och gödsel i trädgårdslanden ger grödorna mer näring och därmed bättre växtkraft. Visst är det aningen tungt att släpa på jord och gödsel, men det är värt ansträngningen.

9. Skörda grödor

skörda frukt och grönsaker i trädgården
Bild: © klimkin via Pixabay

Njut av frukten av ditt hårda trädgårdsjobb och skörda dina grödor. En del plantor kan du plocka godsaker från nästan dagligen under högsäsongen.

10. Kratta löv

lövkrattning saker att göra i trädgården
Bild: © Peggychoucair via Pixabay

Under hösten täcks tomten vanligen av löv, som du bör kratta upp. Eller inte. Löven kan nämligen krattas ner i rabatten och på så vis tillföra näring, isolering och en bra miljö för nyttodjuren i jorden.

11. Täcka växter

De växter du önskar behålla till nästa år kan behöva täckas för under årets kallare månad. Täck rabatterna med exempelvis löv och/eller granris.

Få trädgårdshjälp av kunniga veteraner

Visserligen 11 exempel på återkommande saker att göra i trädgården, ändå bara en bråkdel av alla trädgårdsbestyr. Det är kul att fixa på tomten, var dock inte rädd för att anlita trädgårdshjälp om händerna skulle bli för fulla. Tack vare de gemensamma ansträngningarna kan trädgårdsarbetet bli hur bra som helst.

anlita trädgårdshjälp
Bild: © Gratisopgraphy via Pexels

Veterankraft – Veterankraft.se – är ett företag som hyr ut bland annat trädgårdstjänster. Det finns många olika anledningar till varför du kanske inte har tid och/eller ork att sköta trädgården helt på egen hand. En tillfällig skada, mycket att göra på jobbet eller ålderdom kan bidra till att tomten inte riktigt hinns eller orkas med.

I stället för att låta trädgården förfalla kan du då få hjälp i trädgården för ett rimligt pris med RUT-avdrag. Vilken typ av trädgårdsarbete gör Veterankraft?

  • Klippa gräs
  • Rensa ogräs
  • Vattna växter
  • Kratta löv
  • Kratta grusgång
  • Plocka fallfrukt
  • etc.