Inredning & Trädgård Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

5 örter du kan torka och använda som kryddor i maten

Gott och enkelt med hemmagjord krydda.

Att göra egna kryddor behöver inte vara svårare än att du skördar och torkar följande fem örter – låt dig inspireras:

1. Basilika

göra krydda av basilika
Bild: © tookapic via Pixabay

Plocka några knippen basilika och torka dem hängandes upp och ner i ett snöre, eller på låg ugnsvärme. Smula därefter sönder bladen, alternativt mortla dem till ett pulver. Basilika passar bra i tomaträtter, gärna italienskinspirerade sådana.

2. Persilja

torka persilja krydda
Bild: © Karolina Grabowska via Pexels

Knipsa av några persiljekvistar och torka dem hängande i ett snöre eller på låg värme i ugnen. Återigen smula eller mortla örten till krydda. Persilja passar bra ihop med det mesta i matväg. Den är helt enkelt en väldigt mångsidig ört och krydda. Prova att toppa soppan med den – mums!

3. Dill

torka dill krydda
Bild: © Karolina Grabowska via Pexels

Dill är en storfavorit i potatis- och fiskrätter. Det är också gott till kött, kanske har du ätit dillkokt kött någon gång? Torka dillen antingen hängande i snöre eller på låg värme i ugn. Smula eller mortla sedan sönder örten till krydda. Dillkryddan kan ersätta färsk dill när du exempelvis ska smaksätta potatisen.

4. Rosmarin

torkad rosmarin
Bild: © Olya Kobruseva via Pexels

Plocka rosmarinkvistar och torka dem på samma sätt som du gör med resten av kryddorna i den här artikeln, alltså hängande i snöre eller på låg ugnsvärme. Smula och/eller mortla den torkade rosmarinen. Krydda ditt bröd med rosmarin, exempelvis din hemmagjorda focaccia. Rosmarin gifter sig väl med hemmagjorda klyftpotatisar eller smashade potatisar.

5. Gräslök

skörda gräslök kryddor
Bild: © RODNAE Productions via Pexels

Klipp gräslök, torka den hängande eller i ugn och hacka den till mindre bitar. Använd den torkade örten som krydda i kalla såser, till nykokt potatis eller i kalla potatissallader.

Så här enkelt är det alltså att torka örter till kryddor, och den här typen av torkade örter kan du ju köpa på kryddburkar i matbutiken. Varför då inte göra egna när du ändå odlar örterna? Det kommer bli gott!