Gott och enkelt med hemmagjord krydda.
Att göra egna kryddor behöver inte vara svårare än att du skördar och torkar följande fem örter – låt dig inspireras:
1. Basilika
![göra krydda av basilika](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2022/05/gora-krydda-av-basilika.jpg?resize=780%2C520)
Plocka några knippen basilika och torka dem hängandes upp och ner i ett snöre, eller på låg ugnsvärme. Smula därefter sönder bladen, alternativt mortla dem till ett pulver. Basilika passar bra i tomaträtter, gärna italienskinspirerade sådana.
2. Persilja
![torka persilja krydda](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2022/05/torka-persilja-krydda.jpg?resize=780%2C520)
Knipsa av några persiljekvistar och torka dem hängande i ett snöre eller på låg värme i ugnen. Återigen smula eller mortla örten till krydda. Persilja passar bra ihop med det mesta i matväg. Den är helt enkelt en väldigt mångsidig ört och krydda. Prova att toppa soppan med den – mums!
3. Dill
![torka dill krydda](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2022/05/torka-dill-krydda.jpg?resize=780%2C520)
Dill är en storfavorit i potatis- och fiskrätter. Det är också gott till kött, kanske har du ätit dillkokt kött någon gång? Torka dillen antingen hängande i snöre eller på låg värme i ugn. Smula eller mortla sedan sönder örten till krydda. Dillkryddan kan ersätta färsk dill när du exempelvis ska smaksätta potatisen.
4. Rosmarin
![torkad rosmarin](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2022/05/torkad-rosmarin.jpg?resize=780%2C520)
Plocka rosmarinkvistar och torka dem på samma sätt som du gör med resten av kryddorna i den här artikeln, alltså hängande i snöre eller på låg ugnsvärme. Smula och/eller mortla den torkade rosmarinen. Krydda ditt bröd med rosmarin, exempelvis din hemmagjorda focaccia. Rosmarin gifter sig väl med hemmagjorda klyftpotatisar eller smashade potatisar.
5. Gräslök
![skörda gräslök kryddor](https://i0.wp.com/media.battrehalsa.nu/2022/05/skorda-graslok-kryddor.jpg?resize=780%2C520)
Klipp gräslök, torka den hängande eller i ugn och hacka den till mindre bitar. Använd den torkade örten som krydda i kalla såser, till nykokt potatis eller i kalla potatissallader.
Så här enkelt är det alltså att torka örter till kryddor, och den här typen av torkade örter kan du ju köpa på kryddburkar i matbutiken. Varför då inte göra egna när du ändå odlar örterna? Det kommer bli gott!