Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

11 roliga saker att göra i skogen

Få saker ger så mycket energi och glädje som att tillbringa tid utomhus – och aktiviteterna kan dessutom vara gratis. Med denna lista över roliga saker att göra i skogen behöver du aldrig, aldrig sakna utomhusinspiration.

roliga saker att göra i skogen
Bild: © Imgorthand / iStock

Vad kan du göra nästa gång du och dina små går på utflykt i skogen? Ifall du skulle ha brist på inspiration har vi ett lass idéer…

 1. Tända eld och grilla korv eller marshmallows. Men då gäller det att det inte råder eldningsförbud. Det är även roligt att laga krabbelurer i ett stormkök utomhus eller att ta med en kastrull och poppa popcorn över elden.
 2. Bygga koja av grenar, pinnar, löv och annat du hittar i skogen.
 3. Göra naturruta och följa hur livet utvecklas i den. Perfekt aktivitet för att kolla närmare på insekter.
 4. Ha skattjakt och leta efter ”skogssaker” ni kommit överens om. Kan exempelvis vara en sak för varje färg i regnbågen eller matteutmaningar i form av ett x antal kottar ni sorterar i storleksordning.
 5. Leka kurragömma! Finns inget bättre ställe för att leka kurragömmalekar än skogen.
 6. Samla pysselmaterial till framtida pyssel. Underskatta inte allt det fantastiska du kan skapa med naturmaterial. Prova exempelvis att trycka tavlor med löv och att göra roliga gubbar av kastanjer.
 7. Titta på fåglar och lära känna igen dem utifrån en fågelbok – hur spännande och lärorikt som helst. Det finns till och med fågelböcker med ljud så att du kan öva på att känna igen fåglarnas kvitter.
 8. Plocka ätbara växter, bär och svampar. Även i detta fall är det inte så dumt att ha med dig en bok om naturens skafferi för igenkänningens skull.
 9. Klättra i träd!
 10. Pyssla naturmandala av saker som hittas i skogen.
 11. Vandra och upptäcka under färden. Faktiskt tycker många barn om vandring och det här är ju något hela familjen kan göra tillsammans.
naturmandala
Bild: © LeniKovaleva / iStock
Här ser du ett exempel på en mandala av löv, en så kallad naturmandala.