Inredning & Trädgård

Odla palettblad – så gör du för att driva upp krukväxterna

Det är hur kul som helst att samla på palettblad. De färggranna krukväxterna är ofta svåra att få tag på och därför är att odla palettblad ett bra alternativ till att jaga runt i blomsterhandlarna. Hur gör du för att driva upp dina egna växter i regnbågens alla färger?

odla palettblad
Bild: © Trygve Finkelsen / iStock

Du börjar med ett frö. Eller egentligen med flera olika sorters fröer för palettblad. Fördelen med att skaffa palettbladsfröer är att du verkligen kan hitta de där unika sorterna som får hjärtat att rusa av glädje. Att köpa fröer kan vara avsevärt billigare än att köpa sticklingar – tro oss! Vi har själva köpt palettbladssticklingar och det har visat sig vara en vacker men kostsam affär. En enda stickling kan lätt budas upp till någon hundring. Genom att odla palettblad kan du i stället så flera fröer av samma sort och kanske till och med bli den som säljer sticklingar till andra.

Tips för att odla palettblad

Palettblad är lättskötta. Det säger nästan alla som har de färgglada krukväxterna hemma. Växterna är också lättodlade – men det gäller att ha odlingen inomhus under frostmånaderna. Palettbladen är nämligen väldigt frostkänsliga. Växterna behöver även mycket ljus. Lystern i bladen påverkas direkt av hur mycket ljus de får och i många fall blir bladen som knalligast under den soligaste tiden på året. Ett tips för att odla palettblad under årets mörkare månader är att använda dig av växtbelysning. Om du gör det kan du driva upp växterna året runt. Ge fröerna ytterligare fart genom att plasta in sådden. Gladpack fungerar utmärkt!

Så palettbladsfröer i jord

Oavsett om du odlar palettblad i kruka eller i minidrivhus behöver du fylla på med jord. Grunda med exempelvis vanlig krukväxtjord. Krukväxtjorden bör motsvara ungefär tre fjärdedelar av jorden och resterande fjärdedel ska utgöras av så kallad såjord för bästa möjliga resultat. Vattna – men undvik att vattna jorden dyblöt. Nu är det dags att strö över fröerna och helst ett lager vermikulit efteråt. Om du inte har vermikulit kan du försiktigt trycka till fröerna för att ge dem fäste i jorden. Plasta, som skrivet, gärna in sådden för att ge den en skjuts framåt.

Ta hand om odlingen av palettblad

palettblad fröer
Bild: © Trygve Finkelsen / iStock

Precis som alla odlingar behöver dina groende palettblad omsorger. Vattna sådden fuktig – dock inte blöt – när den börjar torka. I takt med att fröerna växer till sig kan det vara läge att plocka bort plasten och låta vattningarna ske mindre ofta. Palettblad behöver oftast lagom vatten. Undvik att tillsätta näring eftersom de små växterna snabbt blir övermätta och dör. När plantorna faktiskt börjar likna krukväxter planterar du dem antingen en och en eller flera tillsammans i en kruka med krukväxtjord. Tänk på att varje palettblad är unikt och att skötseln varierar från sort till sort – främst vad gäller placering i ljuset.

Källor: Blomfantast.se; Savarfroplant.se