Kroppen & Kurer

13 saker som kan påverka ämnesomsättningen negativt

Det är med din ämnesomsättning som med resten av din hälsa, livsstil och sjukdom kan påverka den negativt. Läs om 13 av de saker som kan ha en negativ inverkan på ämnesomsättningen!

saker som kan påverka ämnesomsättningen negativt
Bild: © r._.f via Pexels

Med ett finare ord kallas ämnesomsättning metabolism och för att förklara en komplicerad process något förenklat innebär detta att kroppen kemiskt omsätter näring till energi. Bland mycket, mycket annat, ska tilläggas.

Ämnesomsättningen hjälper nämligen också till att reglera den naturliga hormonutsöndringen och slaggproduktsrensningen. Så ja, det här med metabolism är viktigt på många olika plan.

Det är inget ovanligt att ha dålig ämnesomsättning, men vilka är orsakerna till just en försämrad metabolisk förmåga?

13 orsaker till en dålig ämnesomsättning

De 13 exemplen som följer här nedanför tar ett avstamp i en hälsoartikel på WebMD.com:

  1. Gener, för ja, genetik, alltså ärftlighet, spelar roll.
  2. Hormoner. En hormonrubbning kan ställa till med mycket i kroppen, och däribland försämra ämnesomsättningen. En dålig ämnesomsättning kan i sin tur påverka hormonbalansen negativt.
  3. Sömnbrist. Din kropp behöver sömn för att fungera ”normalt”. Tänk också på att fler vakna timmar brukar leda till ett ökat kaloriintag.
  4. Strikta dieter. Om kroppen ställer om sig till svälteffekt blir ämnesomsättningen sämre för att skydda dig från en för hastig viktnedgång. Det medför att kaloriförbränningen saktar ned.  
  5. Saltintag. Ät lagom mängder salt och håll dig till salt med jod för att tillgodose sköldkörtelns jodbehov.
  6. Uttorkning. Se till att få i dig den rekommenderade mängden vatten varje dag.
  7. Kalciumintag. Brist på kalcium kan orsaka en rad kroppsliga rubbningar, såsom att ge dig en sämre ämnesomsättning. Mejeriprodukter, kål och tofu är exempel på livsmedel som innehåller kalcium.
  8. Temperaturer. Skruva ner värmen.
  9. Mediciner. Dessvärre kan medicinintaget påverka ämnesomsättningen negativt. Prata igenom detta med din läkare, om du nu misstänker att din metabolism försämrats sedan du började med läkemedlen.
  10. Kolhydratsintag. Du kan inte äta för mycket kolhydrater, samtidigt kan du inte heller äta för lite av det (däremot kan du välja vilken sorts kolhydrater du äter). Ett lagom intag är bäst för kroppslig balans.
  11. Middagstider. En ändring i måltidsschemat, såsom ett skippat mellanmål eller lunch, kan ställa till det för ämnesomsättningen. Försök att äta på så regelbundna tider som möjligt.
  12. Stress. Framför allt kronisk stress har en negativ inverkan på metabolismen, och detta för att den gör så att du ständigt bildar för mycket kortisol. Kortisol saktar ner ämnesomsättningen genom att göra det svårare för kroppen att använda insulin.
  13. Fettintag. För generösa mängder fett i maten ändrar de naturliga förutsättningarna för hur kroppen bryter ner mat och näringsämnen. Det påverkar även kroppens förmåga att producera och tillgodose sig insulin, och därmed metabolismen i flera avseenden.

Ät en allsidig kost för att hjälpa kroppens naturliga kemiska processer att fungera som de ska. Om du misstänker att du har dålig ämnesomsättning bör du förstås låta dig utredas av sjukvården och alltså inte självdiagnosticera dig.

Källa: WebMD.com