Kroppen & Kurer Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Bygg med lego och utveckla dessa 9 färdigheter hos dig själv

Lego Masters Sverige går för fullt och det är svårt att inte dras med i de kreativa byggena. Det verkar så himla roligt att bygga med lego! Gammal som ung, legobygge förefaller också kunna bidra till att man utvecklar en hel del egenskaper hos sig själv…

färdigheter lego
Bild: © Alena Darmel via Pexels

Kommunikation, kreativitet och problemlösning, genom att titta på Lego Masters och att bygga med lego har du säkert själv märkt hur många färdigheter som samverkar när man åstadkommer drömbygget. Lego handlar om så mycket mer än om att ”bara” bygga med klossar. Nedanför följer exempel på 9 färdigheter du använder dig av och därmed kan utveckla när du skapar med de populära klossarna:

  1. Samarbetsförmåga genom att lyssna in varandra när ni bygger tillsammans.
  2. Kommunikationsförmåga genom att uttrycka vad du vill åstadkomma i samverkan med den andre.
  3. Problemlösningsförmåga genom att försöka hitta nya vägar att uppnå din vision. Det händer ju liksom att en teknisk lösning inte fungerar och att du då måste göra det hela på ett annat sätt.
  4. Kreativ förmåga genom att experimentera med nya idéer och att genomföra idéerna.
varför bygga med lego
Bild: © sonlandras via Pixabay
  1. (Fin)motorisk förmåga genom att bygga med händerna och att då träna styrkan och rörligheten i både handen och fingrarna.
  2. Koncentrationsförmåga genom att fokusera på legoprojektets olika delar. Skapande kräver en viss närvaro.
  3. Stresshanteringsförmåga genom att rikta fokus mot lek och skapande. Det är med legobygge som med andra kreativa aktiviteter, det kan fungera rent terapeutiskt och bli räddningen i en jobbig vardag.  
  4. Tålamod genom att bit för bit uppnå ditt mål.
  5. Självförtroende och självkänsla genom att skapa något utifrån instruktioner eller fantasin och att sedan kunna beundra skapelsen.

Ja, att bygga med lego kan vara fantastiskt utvecklande!

Källa: Childrenswellnesscentre.co.uk