Inredning & Trädgård Kultur & Kuriosa Mode & Skönhet Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

14 souvenirer du kan samla på från dina resor

Från magneter till foton – här har du 14 vanliga souvenirer att samla på från resorna!

14 souvenirer att samla på från resor

För somliga räcker reseminnena, för andra är det viktigt att ha med sig en souvenir hem från resan. Det finns till och med de som samlar på souvenirer av olika slag. Är du kanske en av dem?

 1. Magneter är vanliga på semesterorter och de brukar finns i varianter med ortens namn liksom med ett ikoniskt motiv därifrån.
 2. Nyckelringar med bilder av turistattraktioner eller landskapsvyer är också vanliga souvenirer som man kan samla på.
 3. Vykort med motiv föreställande populära platser på resmålet är smidiga souvenirer att ta med sig hem. Det är också uppskattat att få ett vykort skickat till sig, så här kan du hjälpa en släkting eller vän att utöka vykortssamlingen.  
 4. Posters och tavlor med motiv från resmålet kan bli personliga inredningsdetaljer i hemmet.
 5. Böcker från sevärdheterna man besökt kan förfriska minnet av bland annat historiska fakta. De innehåller dessutom rika bildskatter.
 6. Snapsglas – jodå, detta är faktiskt vanliga samlarobjekt. Det finns mängder av turistvarianter, bara att välja och vraka.
 7. Snöglober finns det med, oftast med ikoniska byggnader i miniatyr.
 8. Smycken kan fungera som vackra souvenirer. Det finns både mer kitschiga sådana och sådana som har subtila detaljer i form av lokala stenar.
 9. Biljetter och broschyrer från ställen som man besökt på resan är personliga souvenirer, som man kan spara på i exempelvis en resedagbok.
 10. T-shirtar med text och tryck från platser är kanske de mest typiska souvenirerna – och vad om inte en t-tröja är ett användbart föremål att ta med sig hem från resan?
 11. Keramik, och då tänker vi på handgjorda keramiska föremål, är vanliga lokala souvenirer med specifika färger och former för trakten.
 12. Mat och dryck är perfekta souvenirer för matfantasten, må det vara en lokal olja eller likör.
 13. Figuriner är en annan sorts souvenir. Kanske har du sett gipsfigurerna som föreställer grekiska gudar i souvenirbutikerna i Grekland? Varje land har sina egna figurer. I Spanien är det exempelvis vanligt med flamencodockor…
 14. Foton som man tagit själv är nog ändå de bästa souvenirerna, då man själv har valt motivet med omsorg. Framkalla bilderna till fotoböcker eller canvastavlor så att du kan titta och minnas när du får feeling!
köpa keramik utomlands

Det här var tips på 14 vanliga souvenirer – samlar du på någon särskild sort?