Kroppen & Kurer

Varför är det bra med kosttillskott?

köpa kosttillskott på nätet

Med rätt sorts kosttillskott kan du reglera vitamin- och mineralbrister – vad ska du tänka på inför ett köp av tillskott?

d vitamin brist under mörka årstider

De allra flesta människor behöver någon form av kosttillskott, någon gång. Vitamin- och mineralbrister är väldigt vanliga, och under mörka årstider lider många i Sverige av D-vitaminbrist till följd av bristen på sol, då solen är vår främsta källa till D-vitamin. Här får du veta mer om vilka fördelar kosttillskotten har, hur man gör för att köpa kosttillskott och hur man tar reda på vad man behöver.

Fördelar med kosttillskott

Vitaminer och mineraler  är nödvändiga för att vi ska fungera bra och må bra, och vi behöver rätt mängder av dem. En del klarar sig helt utan kosttillskott, men då krävs det att man äter tillräckligt varierat och får i sig allt man behöver. Därtill krävs det att kroppen effektiv tar upp näringsämnena.

äta näringsrik mat för att få i sig vitaminer och mineraler

Den stora fördelen med kosttillskott är alltså att de effektivt kan återställa brister av olika slag, förutsatt att man använder ett högkvalitativt och effektivt kosttillskott. Det finns stora variationer mellan olika märken och produkter, och det gäller att välja rätt.

Att köpa kosttillskott

När man ska köpa kosttillskott är det viktigaste alltså att man väljer ett bra märke. En del kosttillskott av sämre kvalitet har med stor sannolikhet ingen verkan alls. Gör därför gärna en grundlig analys innan du bestämmer dig, för att ta reda på vilka märken som är att föredra.

äta kosttillskott för att må bra

Det finns många butiker, såväl fysiska som online, som säljer kosttillskott. Ofta kan man även vända sig direkt till butiken för att få hjälp att hitta rätt, förutsatt att de har kunnig personal. Vesterålens är ett exempel på en sådan butik som säljer kosttillskott.

Ta reda på vad du behöver

Om man är vuxen och frisk så finns det inga nackdelar med att ta kosttillskott, mer än att vissa märken kan vara verkningslösa. Det är dock viktigt att tänka på att man även kan få överskott av olika vitaminer och mineraler, vilket inte heller är bra.

välja rätt sorts kosttillskott för bättre hälsa

För att försäkra sig om att man behöver kosttillskott, och ta reda på vilka vitaminer och mineraler man behöver, så kan det vara en bra idé att ta blodprov. Misstänker man någon brist och känner av symptom kan man vända sig till läkare för provtagning, men man kan även själv beställa och betala för provtagning.