Kroppen & Kurer

20 värsta smärtorna man kan uppleva

Det kan vara svårt att mäta hur ont någon har och jämföra smärtor med varandra. Med artikeln ”20 painful health conditions” har den statliga hälsoorganisationen National Health Service i Storbritannien dock gjort ett försök. Här kommer det som de anser vara de 20 värsta smärtorna man kan uppleva –  helt utan inbördes rangordning.

vad gör ondast

1. Bältros

Infektionssjukdomen bältros ger upphov till symptom som brännande smärta på huden, vätskefyllda blåsor, feber, huvudvärk, trötthet och yrsel. Smärtan från blåsorna är intensiv och kan hålla i sig flera månader efter att såren läkt. För vissa blir smärtan kronisk. Bältrossmärtorna beskrivs oftast som skärande. Det kan räcka med en lätt beröring på huden för att det ska hugga till av smärta.

2. Hortons huvudvärk

Smärtan vid Hortons huvudvärk brukar vara ensidig och sitta vid ena ögat. Den kan vara så intensiv och pulserande att det känns som att ögat håller på att tryckas ut. Det är svårt att vila, då huvudvärken kan bli värre om man lägger sig ner och man kan bli rastlös och orolig av smärtan.

3. Frusen axel

Frusen axel eller frusen skuldra börjar med smärta i axeln. Efter en tid stelnar axeln och ger upphov till försämrad rörelseförmåga, som om skuldran verkligen har frusit fast i leden. Det är svårt att klara av vardagliga sysslor såsom tandborstning, på- och avklädning. Sjukdomen utvecklas under flera månader och kan sitta i flera år. Det går att bli frisk från frusen skuldra. Många har dock en ihållande värk och stelhet även efter att man tillfrisknat.

4. Brutna ben

Ett brutet ben kallas fraktur. Bryta armen, benet eller näsan – där det finns ben finns det risk att man bryter ett om man slår sig. Om det är en spricka eller en liten fraktur behöver man inte nödvändigtvis känna av smärtan – tänk en spricka i tån! Men oftast gör frakturer väldigt ont, och smärtan beskrivs som djup. Det är viktigt att man får hjälp i tid med att bota frakturen, som annars kan ge svår långvarig värk.

5. Komplext regionalt smärtsyndrom

Komplext regionalt smärtsyndrom eller CRPS börjar oftast med en nervskada i en kroppsdel. Smärtan kan successivt sprida sig till en hel extremitet. Den kan med andra ord börja i ett finger och till slut omfatta hela handen – och armen. Det kan räcka med en lätt beröring av handen för att en intensiv smärta ska utlösas. Komplext regionalt smärtsyndrom kan i sin tur orsaka andra smärtsyndrom, till exempel fibromyalgi.

6. Hjärtinfarkt

Smärtor i bröstet är det mest typiska tecknet på hjärtinfarkt. Smärtan kan upplevas som svår, djup och sprängande, som om den sitter mitt i eller som ett tryckande band över bröstet. Under infarkten kan det dessutom göra ont i armarna, halsen, nacken, käkarna, magen och/eller ryggen.

7. Diskbråck

 Smärtan vid diskbråck kan komma mycket snabbt eller utvecklas under en längre tid. Oavsett vilket kan den upplevas som mycket obehaglig när den väl har triggats, då diskbråcket kan trycka på nerver. Det är inte ovanligt att smärtan strålar ner i ett ben och därför kan den kännas i nästan hela kroppen – i värsta fall från nacken (och huvudet) till fötterna.

8. Sicklecellanemi

Sicklecellanemi är en ärftlig sjukdom och kännetecknas bland annat av blodbrist och episodiska smärtanfall. Smärtan finns oftast i skelettet och beror mycket förenklat på att det trögflytande blodet täpper till blodkärlen. Man får både försämrat blodflöde och syrebrist i benmärgen, så det kan göra ont i såväl leder som muskler. Smärtan kan vara i upp till sju dagar och för vissa drabbade återkommer den ofta.

9. Reumatoid artrit

Reumatoid artrit eller ledgångsreumatism är en inflammatorisk sjukdom. Den börjar vanligen i händerna och fötterna och sprider sig till resten av kroppen. Det är inte bara lederna som drabbas. Man kan även få inflammation i organ som i blodkärlen, lungsäcken, hjärtsäcken och ögonen. På grund av de stundom svåra smärtorna kan man bli extremt trött, rentav utmattad. Utan behandling bryter inflammationen ner lederna.

10. Migrän

Vid ett migränanfall är det vanligt att man får intensiv huvudvärk på ena sidan av huvudet och ansiktet – eller på båda sidorna. Smärtan är skärande och intensifieras när man rör på sig. Därför kan den också vara begränsande. Man kanske inte har ett annat val än att ligga platt fall i sängen. Många med migrän blir extremt känsliga för ljus och ljud och föredrar att återhämta sig på en mörk, tyst plats. Läs artikeln ”16+ vanliga tecken på att du har migrän”!

11. Ischias

 När kroppens längsta nerv ischias kläms eller skadas kan den orsaka jobbiga smärtor från ryggslutet till foten. Smärtan kan vara särskilt framträdande i skinkan och sedan strama i hela benet. I värsta fall blir det svårt att sitta och gå.

12. Njursten

Njurstenar är kristalliserat salt i kroppen och bildas när saltkoncentrationen är för hög. Hur blir den det? Kristalliseringen kan exempelvis ske om man fått i sig för lite vätska. Små njurstenar passerar urinledaren relativt obemärkt. Stora stenar fastnar dock i urinledaren – och ibland i njurbäckenet. Smärtorna vid njursten beror på att njurbäckenet blir utspänt. Det bildas ett tryck och man får ont i exempelvis ena sidan, ryggen, ljumsken och/eller underlivet.   

13. Blindtarmsinflammation

Blindtarmsinflammation eller appendicit är en inflammation i bihanget på blindtarmen. Till en början kan det vara svårt att upptäcka inflammationen då man förknippar den med vanligt magknip. Blindtarmssmärtan sitter vanligen i den högra sidan av bukens nederdel och runt naveln. Först kan man känna sig lite öm men om inflammationen inte behandlas med antibiotika i tid kan blindtarmen brista och då måste man opereras akut.

14. Trigeminusneuralgi

Nervsjukdomen trigeminusneuralgi ger attacker av kortvarig intensiv ansiktssmärta. De drabbade brukar beskriva smärtan som det värsta de varit med om. Attackerna är oftast sekunderlånga men allteftersom kan de också hålla i sig i flera minuter. Man kan få upprepade attacker under ett dygn. Smärtan kan triggas av vardagliga saker såsom att man äter, pratar, tvättar ansiktet och borstar tänderna. Även kyla och värme kan utlösa de intensiva smärtattackerna. Det är med andra ord mycket svårt att värja sig från dem.

15. Bukspottkörtelinflammation

Bukspottkörtelinflammation eller pankreatit innebär att man har en inflammerad bukspottkörtel. Inflammationen brukar gå över av sig själv men för en del blir den kronisk, det vill säga återkommande. Då försämras också bukspottkörtelns funktion. Smärtor högt upp i mitten av magen och/eller ut mot ryggen mellan skulderbladen är de vanligaste tecknen på pankreatit. Att kura ihop sig till en boll och luta sig framåt kan lindra smärtan. Att ligga på rygg kan däremot förvärra den. Vid bukspottkörtelinflammation är det bäst att undvika alkohol och fet mat.

16. Gikt

Vid en giktattack brukar smärtan komma plötsligt. En led – inte så sällan stortåns inre led – svullnar, ömmar och antar en röd färg. Det onda stegras under några timmar och leden blir så känslig att man knappt kan röra vid den. Till och med att råka röra vid ett lakan kan orsaka mycken smärta. Ledinflammationen kan sitta i upp till ett par veckor. Vissa får återkommande giktbesvär och kan då behöva förebyggande läkemedel.

17. Endometrios

Ungefär var tionde kvinna med mens har endometrios. Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och kan ge mycket svåra smärtor under menstruationen. Vardagen kan kännetecknas av liknande symptom som vid urinvägsinfektion och IBS. Att genomföra slidsamlag kan kännas som en hopplöshet, då det kan leda till smärtor i slidan och magen.

18. Magsår

Magsår innebär att man har fått ett sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. Såret kan orsakas av en bakterie eller vissa läkemedel. Man har ofta ont i magens översta del, i maggropen, och kan känna sig illamående längre perioder. Smärtan kan kännas som hunger och faktiskt kan intag av mat lindra det onda – eller göra det värre. Blödande magsår är inget att leka med. Det kan kräva akut sjukvård, och då oftast i form av en operation. Ifall man har magsår och smärtan plötsligt ökar kraftigt och avföringen blir svart bör man snarast uppsöka sjukvård.

19. Fibromyalgi

Fibromyalgi kännetecknas bland annat av kronisk smärta i hela kroppen. Det kan mola, brinna, pirra och krampa i varenda lem. Fastän musklerna är mest utsatta får man även ont i lederna. Om man hamnar i ett skov kan smärtan vara förlamande och utmattande. Det kan värka ända ut i huden, så vissa dagar klarar den drabbade inte av att ha på sig kläder eller den lättaste smekning. Läs artikeln ”11 tecken på att du kan ha fibromyalgi”!

20. Operationssmärtor

En operation medför nästan alltid smärta. Men om smärtan blir outhärdlig kan man behöva uppsöka sjukvård. Det kan vara så att man behöver värktabletter och förlängd sjukskrivning för att få en chans att vila upp sig. Att ha för ont för länge är aldrig bra. Ta smärtan på allvar!

Källor: NHS.uk; 1177.se; Doktorn.com
Text: Sandra Jönsson
Bild: © STUDIO GRAND QUEST / Adobe Stock