Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Väldigt aktuellt

22 små ansträngningar för att få en bättre hälsa

Du behöver inte kullkasta hela vardagen för att införliva ”hälsosammare” rutiner i den. Inspirerade av tidningen I fucking love science presenterar vi 22 förslag på små ansträngningar du kan göra för att få en bättre hälsa.

bättre hälsa, bra hälsa, må bra, välmående

1. Ät frukt i stället för godis

Både godis och frukt innehåller socker, om än skilda sorter. Ändå är det av hälsomässiga skäl ett långt mycket bättre val att äta frukt i stället för godis när sötsuget behöver stillas. Förutom att frukter inte innehåller raffinerat socker är de ofta fiberrika, vilket både är bra för magen och kan ge en stabilare blodsockernivå.

2. Handla när du är mätt

Se till att äta mat före du åker och handlar. På så sätt minskar du risken för att du kommer rusa efter de sötsaker som ger dig snabba och korta energikickar när du egentligen gör – eller borde göra – ditt inköp av mat.

3. Lär dig laga näringsrik mat

Upprepade studier har visat att bantningskurer och dieter inte är de bästa sätten att exempelvis gå ner i vikt. När du utesluter en hel matgrupp kan det nämligen bli så att du vill ha mer av den. Om du vill ha en bra, balanserad och näringsrik kost, laga maten själv.

4. Drick svart kaffe

Att dricka kaffe i måttliga mängder kan – som flera forskningsstudier indikerar – vara bra för din hälsa. Håll dig dock till svart kaffe, fritt från socker, mjölk och grädde, för att maxa kaffets eventuella hälsofördelar.

5. Bre smörgåsen med mosad avokado i stället för med smör

Avokado innehåller nyttiga fetter, massa kalium, magnesium, vitamin C, vitamin E och fibrer. Frukten är dessutom härligt krämig, varför den passar särskilt väl som pålägg på smörgåsen.

6. Ersätt vitt bröd med fullkornsbröd

Fullkornsbröd innehåller mer fibrer än vad vitt bröd gör. Fibrer kan bland annat få fart på en trög mage, göra dig mer mätt och minska hastigheten på kroppens absorbering av socker.

7. Drick vatten!

Anledningarna till varför du ska dricka vatten och därmed hydratisera kroppen är många – här kommer ett par av dem: det håller kroppsvätskorna i balans och ger dig mer energi.

8. Öka takten under promenaden

Studier tyder på att en person som har för vana att powerwalka kan leva längre än en person som går i en makligare takt. Genom att regelbundet gå på en power walk kan du snabbt förbättra konditionen liksom bygga upp musklerna och skelettet.

9. Parkera bilen så att du kan ta en kort promenad dit du ska…

… eller, om du åker buss eller spårvagn, hoppa av en hållplats före den du egentligen ska gå av på. De extra hundra metrarna tar inte särskilt lång tid att gå men kan göra all världens skillnad för din helhetshälsa. Hjärnan mår prima av frisk luft och motion!

10. Ta trapporna!

När du tar trapporna i stället för hissen kan du både bränna kalorier och stärka benmusklerna. Detta – kombinerat med mikropromenader – är ett ypperligt sätt att motionerna de dagar du har ett fullspäckat schema.

11. Stå på ett ben medan du borstar tänderna

Det här är ett smart och enkelt sätt att förbättra balansen.

12. Tvätta händerna relativt ofta

Att tvätta händerna med tvål är ett effektivt sätt att minska risken för att smittas av och sprida såväl bakterier som infektioner.

13. Använd solkräm varje gång du ska vistas i solen

Det är så du kan skydda dig från att få solskadad hud och kan minska risken för att få hudcancer.

14. Bär även solglasögon när det är soligt ute

Att skydda ögonen från solens UV-strålar är lika viktigt som att skydda huden från dem – så ha på dig ett par solglasögon för att undvika att få solskadade ögon!

15. Köp en växt

Växter är inte bara fina, de kan också vara bra för ditt välmående, som upprepade studier tyder på. Genom att ha växter i hemmet eller på kontoret kan du öka förutsättningarna för att känna glädje.

16. Återfukta huden dagligen

Torr och flagig hud och, ännu värre, torrsprickor är ett vanligt gissel. Under vintermånaderna kan huden på händerna och fötterna ta än större skada, det vill säga om du inte smörjer dem med en återfuktande kräm. Gör det till en vana att smörja in hela dig för att få en mjuk och elastisk hud.

17. Meditera varje dag

Forskning visar att meditation kan hjälpa dig att stressa ner, stärka ditt minne, öka ditt fokus, sänka ditt blodtryck och så vidare. Försök att skapa tid och rum för att meditera en stund varje dag. Det är fullt förståeligt om du inte mäktar med 30 minuters daglig meditation, men visste du att fem-tio minuters mediterande kan ge dig en bättre hälsa…?

18. Läs en bok

Utöver att ge dig en avkopplande stund kan att läsa en bok exempelvis ge dig ny kunskap, reducera stressen i kroppen, öka din glädje och utveckla din empatiska förmåga.

19. Stäng av smartphonen då och då

Det sägs att man helst ska undvika att knappa på smartphonen en timme före sängdags. Det starka vita skenet från mobilen kan göra det svårare för dig att somna. Genom att stänga av smartphonen då och då kan du även skapa rum för avkoppling och vila. För många som har svårt att stressa ner kan just att stänga av mobilen vara det som behövs för att de ska kunna komma till ro.

20. Lägg dig ungefär samma tid varje dag…

även på helgerna. Har du hört talas om begreppet ”social jetlag”? Om du ändrar dina sömnrutiner hela tiden kan du råka ut för detta, som innebär att du känner dig seg och trött både under veckodagarna och helgerna. Lägg dig ungefär samma tid varje dag för att undvika känslan av att vara jetlaggad.

21. Ställ skrivbordet intill ett fönster

Forskare har hittat tecken på att de personer som har sitt skrivbord vid ett fönster är mer benägna att tillägna sig fysiska aktiviteter och att sova längre än de personer som sitter i ett mörkt, fönsterlöst rum.

22. Värna om dina nära relationer

Dina nära relationer kan vara en av de saker i livet som ger dig absolut bäst hälsa, åtminstone så länge du värnar om relationerna och får samma omsorg tillbaka. Vidare indikerar forskningsstudier att det är så viktigt med social närhet och kontakt att bristen på det kan vara lika skadligt för hälsan som att röka. Släpp in och ta hand om varandra!

Källa: I fucking love science.
Bild: © Catwoman / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.