Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

5 vetenskapliga anledningar till varför att ge och få kramar är bra för din hälsa

En så enkel sak som att kramas kan stärka både din och andras hälsa.

kram, att kramas, kramande, bra hälsa, bättre hälsa, må bra, välmående, kramar bra för hälsan

1. Att kramas kan ge dig skydd mot både stress och infektioner

På Carnegie Mellon-universitetet kunde ett forskarteam bekräfta det man länge misstänkt: att de personer som har ett starkt socialt stöd och som dessutom får många kramar kan bli mer motståndskraftiga mot både stress och infektioner. Hela 404 personer deltog i studien, som du kan läsa mer om i ett pressmeddelande från Carnegie Mellon-universitet.

2. Att kramas kan minska blodtrycket i kroppen

I the NIH Record, en tidskrift för de som är verksamma vid National Institutes of Health i USA, berättar en forskare om en studie i vilken deltagarna var tvungna att hålla ett tal eller göra något annat de tyckte var stressande. Vissa deltagare fick hålla någon i handen eller vara omfamnade medan de genomförde uppgiften, och i dessa fall mätte man såväl ett lägre blodtryck som en lägre puls än hos de som fick göra uppgiften helt själva.

3. Att kramas kan göra dig mindre rädd för att dö

Rädslan för att dö är vanlig hos oss människor. Många brottas med rädslan genom hela livet. När man ligger på sin dödsbädd kan, enligt en studie som har publicerats i Psychological Science, en kram dock minska rädslan. Överlag antas kramar kunna hjälpa genom stunder som kan liknas vid existentiella kriser.

4. Att kramas kan frisätta oxytocin och andra substanser

Oxytocin är ett peptidhormon som är avgörande för att människor ska kunna upprätta en gemenskap och bilda relationer. När du kramar eller får en kram av någon frisätts oxytocin och därmed ökar din känsla av tillhörighet. Kramandet stimulerar även produktionen av dopamin och serotonin. Både serotonin och dopamin kan påverka känslor som är kopplade till välbefinnandet. Du kan läsa mer om dessa kemiska processer i NIH Record.

5. Att kramas kan ge barn en bra start i livet

Som ett exempel på hur viktiga kramar, beröring och närhet kan vara för oss människor vill Bättre hälsa lyfta neurobiologen Mary Carlsons forskning kring vad som kan hända när barn inte får tillräckligt mycket omsorgsfull beröring och uppmärksamhet. Hon studerade föräldralösa barn i Rumänien, som var svältfödda på kärlek och omsorg, och fann tydliga tecken på att barnens utveckling försämrades på grund av försummelsen.

Bild: © danr13 / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.