Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Du har väl inte missat magin i att åka båt i mörkret?

lanternor till båt

Att skaffa lanternor till båten är en av de saker som gör att du säkrare kan uppleva havet i mörkret. Vad bör du tänka på inför dina kvälls- och nattäventyr till sjöss?

åka båt i mörker båtlanterna
Bild: © PublicDomainPictures / Pixabay

Du som har egen båt förstår magin i att tillbringa kvällen och natten till havs. Solnedgångarna känns lite färgstarkare, stjärnorna lite klarare och så är det den salta doften, vinande vinden samt det mjuka guppandet… Ja, magiskt var ordet!

Båten måste inte ligga ankrad långt bort från hemmet för att en vistelse på den ska kännas som ett äventyr, som en annan värld. Och det är en av fördelarna med att ha båt; bara känslan av att befinna sig till sjöss inger en exotisk känsla.

Men en kvälls- och nattvistelse på båten kräver vissa försiktighets- och säkerhetsåtgärder från din sida. Somliga av åtgärderna är måsten, som kraven på att ha lanternor.

Obligatoriska regler kring att ha lanternor på båten

Det är inte ett måste att skaffa lanternor till båt om båten bara ska användas under dagtid. Samtidigt bör lampor finnas om du skulle hamna mitt i ljus- och väderförhållanden som ger nedsatt sikt, typ i dimma.

Annars är den generella regeln att båten ska utrustas med lanternor om den ska användas från kvällen till morgonen. Lanternorna ska då vara tända från solnedgången till soluppgången alternativt från skymningen till gryningen, det här kan variera något beroende på om du befinner dig vid kusten eller i skärgården. Dock bara små, små skillnader.

Så mycket enklare då att ta fasta på att lanternorna ska vara på plats och för allas skull lysa upp båten så fort det börjar skymma. Om de obligatoriska reglerna kring att ha lanternor på båten kan du läsa via länken här ovanför.

Typen av båt avgör vilken form av lanternor

Det finns också mer specifika regler kring båtlanternor. Vilken form och hur många av dem som ska användas varierar från båttyp till båttyp, och det är just därför det är viktigt att du sätter dig in i regelverket.

Reglerna påverkar till och med var lanternorna ska sitta i förhållande till båtens storlek. Det finns alltså mått för båtlyktornas placering. Även detta kan du läsa mer om via länken längre upp i artikeln.

Tips för dig som planerar att åka båt i mörkret

Det är fullt förståeligt att du längtar efter dina kvälls- och nattutflykter till sjöss, att åka båt under en stjärnklar himmel är trots allt en av tjusningarna med att kunna styra åt vilket håll du vill. Hur äventyrlig du än känner dig skadar det inte att vara förberedd.

I en artikel på Sjöräddningssällskapets webbplats – https://www.sjoraddning.se/navigera-sakert-nar-morkret-faller – får du tips på hur du navigerar säkert genom mörkret. Komplettera gärna lanternorna med bra ficklampor för ypperlig belysning. Och se givetvis till att lanternorna fungerar innan du beger dig ut. Rätt belysning kan verkligen göra världens skillnad när du är ute på havet.

båt på natten
Bild: © Maksud / Pexels

Det skadar heller inte att noggrant förbereda rutten genom att märka ut vart du ska färdas, både på sjökortet och i plottern. När du sedan befinner dig i mörkret bör du använda den teknik som finns till hands, må det vara GPS eller plotter. Även en så enkel sak som en kompass kan vara behjälplig.

Kolla väderprognosen, anpassa farten och håll dig ganska nära land. Det smidiga med att åka båt utmed kusten eller i skärgården är att du vanligen kan navigera dig fram utifrån öar, platser och andra referenspunkter.

Från lanternor till planering, genom att ha respekt för din och andras säkerhet till sjöss har du alla förutsättningar att skapa många fina minnen medan båten glider fram i mörkret. Som skrivet är det lite av magi hur klara stjärnorna ter sig…