Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

3 vardagliga kroppsbesvär fysioterapi kan hjälpa mot

hitta och jämför fysioterapeut

Från dålig hållning till värk i kroppen – fysioterapi eller sjukgymnastik kan hjälpa mot flera kroppsbesvär.

hitta fysioterapeut
Bild: © pixdeluxe / iStock

Fysioterapeuten eller sjukgymnasten är specialiserad på kroppens skelett, leder, muskler och andra mjukdelar. Efter en skada i eller operation av någon av dessa kroppsdelar är det vanligt att du får gå på rehabilitering hos sjukgymnasten. Anledningarna till att gå på fysioterapi kan också vara av en mera vardaglig karaktär – här kommer tre exempel på vad sjukgymnastik kan hjälpa mot.

1. Dålig hållning

Dålig hållning när du går, står eller sitter kan ge dig allvarliga problem med felbelastning och smärta i kroppen. Hållningen är något du kan öva upp med hjälp av tips och övningar du får hos en fysioterapeut. Dålig hållning i en del av kroppen kan leda till en sämre hållning i hela kroppen, så det gäller att känna in var du har dina kroppsdelar.

2. Stress och spänningar

Det finns nästan inget som påverkar både kroppen och psyket så negativt som stress. Problematik med stress, oro och spänningar behöver oftast behandlas från flera håll och där är ett av hållen just sjukgymnastik. Hos en fysioterapeut kan du bland annat få hjälp med avslappningsövningar och kroppskännedomträning – två verktyg som verkligen kan underlätta i en stressig vardag.

3. Smärta i kroppen

Tillfällig eller långvarig smärta, oavsett vilket är det viktigt att smärtan inte går obehandlad. Smärtbehandling eller smärtrehabilitering inbegriper flera behandlingsformer, sjukgymnastik är en betydande del av behandlingen av smärtan. Den är i regel också tämligen mångfacetterad; allt från vattengympa till akupunktur.  

Exempel på fysioterapi

Eftersom fysioterapi kan innebära så mycket, listar vi här några exempel på behandlingar du kan få hos fysioterapeuten:

  • Styrketräningsprogram
  • Vattengymnastik
  • Kroppsmedvetandeträning
  • Avslappningsövningar
  • Hållningsövningar
  • Värme- och kylaterapi
  • Massage
  • Akupunktur

Behandlingen du kan få beror såklart även på mottagningens områden och specialiseringar. Därför är det alltid en bra idé att välja en sjukgymnast utifrån dina specifika behov.

Välja fysioterapeut efter behov

Vissa fysioterapeuter är experter på kronisk smärta medan andra är proffs på behandling av idrottsskador. I dag är det enklare än någonsin att hitta en specialiserad sjukgymnast, mycket på grund av att du hittar information om de olika mottagningarna på nätet. Allsa.se är en kostnadsfri söktjänst för att hitta rätt fysioterapeut utifrån dina behov. Genom att fylla i huruvida du vill ha en fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat i sökverktyget och sedan i vilken stad du vill gå på behandling, matchas du med olika relevanta kliniker. Tröskeln att söka hjälp för kroppsbesvären blir därmed avsevärt lägre. Jämför och hitta sjukgymnast på Allsa.se!