Kroppen & Kurer

Viktiga kosttillskott för veganer – och varför de behövs

tillskott för veganer

Vilka kosttillskott är särskilt viktiga att äta när du är vegan?

kosttillskott för veganer
Bild: © svetikd / iStock

Vegansk kost skiljer sig inte från andra kosthållningar i avseendet att en genomtänkt kost tillgodoser kroppens näringsbehov. Om du vet med dig att du slarvar med kosten ibland och därmed sannolikt inte får i dig de olika näringsämnena är det viktigt att du kompletterar med kosttillskott för veganer.

Multivitaminer för veganer

kosttillskott för veganar
Topformula Multimineral är multivitaminer för veganer. Kosttillskottet innehåller en blandning av vitaminer och mineraler och är en ypperlig grund för dig som känner minsta osäkerhet på om du får dig näringsämnena du behöver. Näringsämnena i kapslarna bidrar till kroppens normala funktion, må det vara bildning av röda blodkroppar eller fungerande ämnesomsättning. Topformula Vegan Multimineral kostar 69 kronor inklusive frakt – det vill säga på Topformula.se. Priset kan jämföras med cirkapriset på 99 kronor i andra butiker.

Om du inte vet i vilken ände du ska börja är multivitaminer för veganer en bra början. Genom multivitaminerna säkerställer du att du får i dig flera av de vitaminer och mineraler du kanske går miste om på grund av kosten. Precis som dessa kosttillskott för veganer är skräddarsydda för veganens näringsbehov är de skapade för att kunna ätas av veganer. Tillskotten är med andra ord veganska i sig.

Näringsämnen veganer vanligen missar…

… om du nu inte planerar kosten omsorgsfullt:

 • Vitamin B12
 • Vitamin D
 • Omega-3
 • Jod
 • Järn
 • Kalcium
 • Selen
 • Zink

Näringsbrist ger ännu mera brister

Skälet till att äta kosttillskott för veganer och särskilt multivitaminer eller multimineraler är för att de olika näringsbristerna kan hänga ihop. Om du har en näringsbrist är det inte ovanligt att du får en annan, eftersom ämnena underlättar kroppens upptagningsförmåga av varandra. De ovan listade näringsämnena som veganer ofta lider brist på är exempel på hur hela kroppen kan påverkas av näringsbrister. Blodet, nerverna, skelettet och ämnesomsättningen – allt detta och mycket mer därtill påverkas av hur mycket eller lite av respektive vitaminer och mineraler du får i dig genom kosten.

Särskilt framtagna kosttillskott för veganer

veganska vitaminer
Topformula B-Complex för veganer innehåller de så viktiga och ibland svåråtkomliga B-vitaminerna. Dessa vitaminer reglerar kroppsfunktionerna i många avseenden. Brist på dem kan ge försämrad nerv- och immunfunktion. Det kan vidare leda till ökad trötthet, sämre hårkvalitet och sämre hudhälsa, för att nämna några exempel. För närvarande kostar Topformula Vegan B-Complex 79 kronor inklusive frakt, annars är cirkapriset 129 kronor i butik.

Som vegan vill du ogärna få i dig animaliska substanser, det är fullt förståeligt. Många av dagens kosttillskott för veganer är särskilt framtagna för just veganer och det innebär att du slipper få i dig animalier när du äter dem. Du kan exempelvis ta en närmare titt på Topformulas tillskott för veganer, som erbjuder allt från multimineraler till extra tillskott av D-vitamin. Veganutbudet inkluderar även hälsokost såsom veganskt proteintillskott och brun utan sol i kapselform.

Viktigt med balanserad kost för hälsan

Oavsett kosthållning är det alltid lika viktigt att äta en balanserad kost. Även du som vegan kan äta efter tallriksmodellens principer, vilket också Livsmedelsverket rekommenderar veganer att göra. Tallriksmodellen är ett enkelt sätt att få en bra balans mellan olika näringsämnen och bygger på att du fyller tallriken med tre delar mat. Den första delen fyller du med grönsaker och rotfrukter (ej potatis). Den andra delen fyller du med kolhydrater, såsom potatis, pasta, ris och bulgur. Den tredje delen är själva proteindelen och denna fyller du med baljväxter, nötter, frön och färdiga vegoprodukter, även om de förstnämnda alternativen är att föredra. Beroende på din fysiska aktivitetsnivå varierar du storleken på de olika delarna, ju mindre du tränar desto större del av grönsaker och rotfrukter kan du äta.

Kosttillskott bör aldrig ersätta kost

kosttillskott för veganer
Kroppens upptagningsförmåga av D-vitamin, kalcium och magnesium kan hänga samman, som ett exempel på hur vitaminer och mineraler kan ge varandra styrka. Till skillnad från vad man trott tidigare är D-vitamin en av de absolut viktigaste vitaminerna du kan få i dig. Den bildas naturligt i kroppen när du vistas i solsken… men mörka höst- och vintermånader i Sverige gör att du lätt får brist på vitaminet. Du behöver vitamin D för ett normalt immunsystem, benstomme samt för en normal muskelfunktion. På bilden ser du Topformulas Vitamin D för veganer och som fungerar bra tillsammans med de övriga tillskotten i veganutbudet. Även Topformula Vegan Vitamin D säljs till ett rabatterat pris på Topformula.se, för 79 kronor jämfört med cirkapriset 129 kronor.

Kosttillskott för veganer kan vara en viktig om inte en rent av en nödvändig del av vardagen. De bör dock aldrig ersätta en balanserad kost, som du kan få genom att äta enligt tallriksmodellen. Se snarare tillskotten som ett sätt att stötta kroppen ytterligare. Olika perioder i livet kan du drabbas av olika näringsbrister. Bristerna kan uppstå när du på grund av olika orsaker inte orkar upprätthålla vardagsrutinerna – vem som helst kan hamna där.

De kan också uppstå på grund av sjukdom, som försvårar kroppens förmåga att uppta näringsämnena. Det finns många exempel på hur kroniska sjukdomar utarmar kroppen på vissa vitaminer och/eller mineraler, givetvis olika näringsämnen beroende på sjukdomen. Om du dessutom äter en obalanserad kost i ett sådant läge kan du alltså riskera att få bristsjukdomar och därför bör du komplettera med kosttillskott för veganer.

Billiga kosttillskott för veganer

På Topformula.se finns billiga men kvalitativa kosttillskott för veganer. Här nedanför följer exempel på de veganska tillskotten du kan överväga som komplement till maten:

 • Topformula Multimineraler Vegan
 • Topformula Magnesium Vegan
 • Topformula B12 Vegan
 • Topformula B-Complex Vegan
 • Topformula D-vitamin Vegan
 • Topformula Järn + Vitamin C Vegan
 • Topformula Solbrun+ Vegan
 • Topformula Vege Protein

Samtliga kosttillskotten ingår i Topformula Vegan-serien, du köper dem för rabatterade priser direkt från leverantören och får dem även hemskickade fraktfritt.

Källor: Livsmedelsverket.se; Healthline.com