Resor & Upplevelser

8 härliga stränder i Sverige

Norr, söder, väster och öster – de härliga stränderna i Sverige finns i alla riktningar…

… och här kommer åtta av dem utan någon som helst inbördes ordning eller anspråk på att ha fått med alla bra badställen.  

1. Sandhamn i Stockholms skärgård

hamnen i Sandhamn
Bild: © Marcus Lindstrom / iStock
Hamnområdet i Sandhamn.

Sandhamn är belägen på den populära Sandön i Stockholms skärgård. Populariteten beror mycket på både den idylliska skärgårdsmiljön och de fantastiska badmöjligheterna. Hamnen på ön är oerhört mysig, med sina restauranger och caféer. Perfekta skärgårdsön för en mysig dag!

2. Tylösand i Halmstad

stränder i Sverige
Bild: © pejft / iStock

Tylösand ligger utanför Halmstad stad och är känd för att vara ett riktigt partyställe vid havet. Här ligger det omtyckta Hotell Tylösand men också den för Halland så typiska pudriga, vita sandstranden. Om du vill sola och bada i en lugnare miljö ligger Frösakull bara ett stenkast bort från pulsen i Tylösand.

3. Pite havsbad i Piteå

Pite havsbad i Piteå är en stor camping- och turistanläggning med alla tänkbara faciliteter för såväl gammal som ung. Det är också en kilometerlång strand med långgrunt vatten, som passar utmärkt för bad med småbarn.

4. Böda sand på Öland

Böda sand
Bild: © kn1/ iStock

Böda är Sverige längsta sandstrand och den ligger på Öland. Vid stranden ligger den populära Böda Camping, som är en välbesökt semesterplats i landet. Böda-stranden är cirka två mil lång och därför kommer du utan problem hitta lugnare ställen utmed den. Gå en bit bort från campingen så ger det sig!

5. Apelviken i Varberg

Det finns flera populära stränder i Varberg men ingen strand i den halländska staden är lika välkänd som Apelviken. Stora Apelviken, närmare bestämt. Apelviken är en kilometerlång vit sandstrand med långgrunt vatten och är en ikon inom vindsurfing och kitesurfing. Även här finns campingar, restauranger och så vidare.

6. Sandhammaren i Ystad

stränder i Sverige
Bild: © Martin Wahlborg / iStock

Sandhammaren anses vara en av Sveriges finaste stränder och det beror på den extremt finkorniga sanden, som smeker där du barfota går på stranden och super in den vackra naturen. Stranden ligger mitt i ett naturreservat på Österlen, så om du vill bada och upptäcka kan du av fullaste lust göra det här. Njut av denna spektakulära del av skånska Ystad!

7. Tofta på Gotland

Tofta är en av Gotlands bästa och mest välbesökta stränder – och den är verkligen en fin sandstrand. Blicka ut över ett oändligt stort, turkosblått hav, antingen på själva stranden eller på beachklubben som är öppen för både bad- och campinggästerna.

8. Sudersand på Fårö

stränder på Fårö
Bild: © Niclasbo / iStock

Fårö är en ö utanför Gotland. På denna plats finns flera av Sveriges spektakuläraste vyer, ön liknar helt enkelt ingen annan plats i detta avlånga land. Den populäraste stranden på Fårö heter Sudersand och just här kan du vistas i ett litet semesterparadis med camping, minigolf, restauranger och strandaktiviteter under högsäsong.