Psykologi & Livsstil

4 alternativa sätt att uppmuntra genom medaljer

använda medaljer

Kan medaljer vara till för alla?

Simmärkena du tog när du var liten, de var omsorgsfullt uttänkta så att du alltid skulle känna dig uppmuntrad längs vägen till simkunnighet. Från Baddaren till Konstsimmärket, steg för steg växte självförtroendet och det växte i din egen takt.

Bekräftande och uppmuntrande värmer gott i hjärtat, det kan inte förnekas. När man klarar ett steg och får en stämpel på det känner man sig ganska stolt. Det här är något spelvärden också förstått, och det är därför du får virtuella medaljer och troféer för stort som smått.

uppmuntra medalj
Bild: © Allan Mas / Pexels

Tack vare utmärkelserna blir du mer benägen att fortsätta utmana dig själv. Utmaningarna kan vara svåra, men samtidigt är de inom räckhåll så att du kan hålla motivationen uppe.

Det verkar ju funka i andra sammanhang, så varför inte införa tänkesättet även i lagidrott, som exempel? En vinst behöver inte nödvändigtvis vara det enda som premieras, tvärtom kan ett helt lag må bra av att de små prestationerna hyllas.

Fysiska eller symboliska medaljer, det finns alltid skäl till hejarop!

Så kan medaljer användas i stärkande syfte

Använd medaljer för att…

  • synliggöra ansträngningar
  • motivera till utveckling
  • stärka hjälpsamhet och gemenskap
  • underlätta målsättning

4 alternativa sätt att använda medaljer

Med detta skrivet tipsar vi här om fyra alternativa sätt att använda medaljer inom sport. Lite sorgligt är det ju ändå om enda gången man får medalj är när man vinner något eller när man utnämns till årets spelare.

  1. Gör en lista med tio saker för samtliga klubb- och/eller lagmedlemmarna att bocka av, helst tillsammans. Häng upp listan på väggen så att alla kan se den. Ha med ett par teambyggande punkter på den. När punkterna är gjorda kan ni ha en liten medaljceremoni tillsammans.
  2. Dela ut medaljer till var och en av klubb- och/eller lagmedlemmarna, gärna med en personlig uppmuntran så att mottagaren verkligen känner uppskattningen.
stötta varandra i sport
Bild: © Allan Mas / Pexels
  1. Ha en klubb- och/eller lagfriluftsdag som är full av roliga lekar och påhitt. Här passar det bra att använda medaljer – gör det dock prestigelöst. Kommer du ihåg den där tävlingen där man först ska äta kex och sedan försöka vissla? Det bör inte handla så mycket om prestation och prestige som om något alla kan skratta åt tillsammans.
  2. Gör ett symboliskt medaljhäfte med olika sorters småutmaningar som uppmuntrar till övning, hjälpsamhet samt skötsel av utrustning och dela ut det till samtliga medlemmarna även i detta fall. Som i punkt nummer ett på listan kan ni ha en gemensam medaljceremoni vid exempelvis säsongsavslutningen och där alla får vara med oavsett hur många av utmaningarna som avklarats.

Det här var fyra tips på hur medaljer kan användas vardagligt i en klubb eller ett lag, säkert har du egna kreativa idéer för hur medaljerna kan utnyttjas i ett stärkande syfte.