Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Recept & Gott

5 goda skäl att plocka och äta brännässlor

Plocka och äta brännässlor – är det inte smått tokigt? Tvärtom, tvärtom. Läs här!

skäl att äta brännässlor
Bild: © 24K-Production / iStock

Så sant att nässlorna bränns om man plockar dem fel. Med lite planering i form av trädgårdshandskar och sax är de dock förvånansvärt enkla att skörda. 

Nässlorna växer i ganska stora bestånd, så hittar du en bra plats går det fort att samla en hel papperspåse med nässelbladen.

Undvik att plocka växterna vid gödselhögar och på kvävegödslade marker, nässlorna suger gärna åt sig nitraterna.

Annars stortrivs brännässlorna vid kulturmarker och längs stengärdesgårdar, kanske vid ett och annat dike.

Som med det mesta vildplockade är det att föredra växter som frodas en bit från de biltrafikerade vägarna.

5 skäl att plocka och äta brännässlor

Varför ska du då äta brännässlor?

1. Nässlorna är otroligt näringsrika. De innehåller rikliga mängder A-, B-, C- och K-vitaminer. De innehåller även kalcium, järn, magnesium, zink och så vidare. Du behöver inte heller äta så mycket av nässlorna för att få i dig en näringsboost, framför allt inte om du äter dem i form av nässelpulver.

2. Brännässlor är billiga ätbara växter… Ge dig ut i naturen och plocka dem!

3. Nässlor har inga farliga förväxlingsväxter, i värsta fall plockar du en annan nässla som du kan bereda och äta på samma sätt som brännässlan.

4. Brännässlan kan tillagas på mängder av sätt. Innan du äter av din skörd måste du dock bereda den. Gör detta genom att förvälla, torka, mixa, stöta eller på ett annat sätt se till att brännhåren förstörs.

skäl att äta brännässlor
Bild: © zeleno / iStock

Lätt förvälld kan nässlorna användas i sallader, som spenat, ruccola eller andra bladgrönsaker. Torkade och mixade blir de i stället ett ypperligt pulver att använda i teer eller smoothies. Nyttja dina plockade brännässlor som du använder andra bladgrönsaker.

5. Nässla kan användas i skönhetskurer. Prova att röra ner nässelpulver i din hemgjorda ansiktsmask eller att tvätta håret i nässelavkok.

Källor: Dagsattplocka.se; Healthline.com; Mabra.com