Psykologi & Livsstil

4 uppmuntrande skäl till varför du borde ge någon en andra chans

Det kan vara svårt att förlåta, framför allt när man har blivit sårad. Men i längden kan förlåtelse vara den absolut bästa lösningen när en relation svajar – här skriver Bättre hälsa och Pernilla Bergman om 4 uppmuntrande skäl till varför du borde ge någon en andra chans!

psykologi, förlåtelse, att förlåta, ge en andra chans, positiv psykologi

När du blivit djupt sårad av någon som du bryr dig om är det kanske svårt att tänka sig att ge personen en andra chans. Ibland kanske det känns rent av omöjligt. Men efter att du stannat upp och hunnit smälta den största ilskan och svalt din stolthet så finns det fördelar med att ge en person en andra chans. Att kunna förlåta är en viktig egenskap för att odla harmoniska människorelationer. Det gäller såväl för enskilda individer som på en samhällelig nivå. Genom att förlåta och ge en ny chans kan vi också uppmuntra någon annan till att göra likadant, och förhoppningsvis skapa en snöbollseffekt som sprider sig människor emellan.

1. Du mår bättre när du har förlåtit någon annan

Att ge någon en andra chans är att visa barmhärtighet och välvilja för personen som gjort fel. Genom att visa personen var du drar dina gränser ökar också din känsla av självrespekt.

2. Människor kan förändras

En personlighet är oftast formbar. Forskning visar att människor kan lära sig av sina misstag, och du ger dem chansen att bevisa det genom att ge dem en andra chans.

3. Du besparar dig emotionell energi

Att ge någon som svikit dig en andra chans kan bli ett tillfälle att förstå varandra bättre och fördjupa er relation. Om du väljer att bryta med personen, att anställa någon annan för att fixa din trasiga symaskin eller leta efter en ny partner är du tillbaka på ruta ett. Det är helt enkelt bekvämare ibland, då när det är möjligt, att ge någon en andra chans.

4. Som du behandlar andra blir du själv behandlad

Hur skulle du känna om du gjorde ett misstag som du ångrade, utan att du fick en chans att ställa saker till rätta? Om du gjort något som du ångrar och mår väldigt dåligt av så känns det skönt att veta att det kanske finns en chans för dig att rädda relationen, oavsett om det handlar om ett kärleksförhållande, en vänskap eller en anställning.

Källa: Psychology Today.
Bild: © goodween123 / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.