Djur har under årtusenden använts i medicinska syften. Somliga djur har just p.g.a. av deras påstådda hälsofrämjande egenskaper jagats så mycket att de har blivit utrotningshotade. Trots att läget är kritiskt för dessa arter fortsätter människor att jaga dem och använda delar av dem i framför allt folkmedicin. Här listar Bättre hälsa 4 utrotningshotade (och välkända) djur som används i folkmedicin. Det finns såklart ännu fler djur vilka befinner sig i en liknande situation!
1. Tiger
Förut levde tigern i ett område som sträckte sig från Ryssland och Turkiet till stora delar av den asiatiska kontinenten. Nuförtiden finns den bara i ett dussintal länder i Asien. Man uppskattar att så få som 3 200 tigrar finns kvar i det fria. Att tigern är utrotningshotad har att göra med att dess kroppsdelar, t.ex. skinnet, skelettdelar, klor och tänder, används i folkmedicin. Det finns en föreställning om att dessa delar från tigern kan bota tandvärk och upphäva förbannelser. Dessutom använder man penisen från tigern för att höja sin sexuella potens. I takt med att det blir allt svårare att hitta tigrar har man börjat jaga lejon i liknande medicinska syften.
(Bild: © Siberischer tiger de edit02 av S. Taheri, edited by Fir0002 / Wikimedia Commons.)
2. Asiatisk elefant
Eftersom den asiatiska elefanten, med undantag från vissa hannar, vanligen inte har betar har man länge antagit att den inte är lika eftertraktad som den afrikanska elefanten. Detta antagande har haft en ödesdiger utgång. Den asiatiska elefanten har visst jagats, men för att dess olika kroppsdelar är viktiga ingredienser i traditionell medicin. Köttet, betarna, fötterna och skinnet är exempel på vad som brukas i medicinska syften. Det är kanske ännu mer oroväckande att asiatiska elefanter har drabbats väldigt hårt av ökande befolkning och att djuren måste konkurrera om den vildmark som finns kvar.
(Bild: © Asian elephant – melbourne zoo av Fir0002 /Wikimedia Commons.)
3. Noshörning
Det finns föreställningar om att hornen från noshörningar kan bota allt från feber till högt blodtryck. Fastän detta är vetenskapligt motbevisat har man jagat noshörningen så att den blivit utrotningshotad. På 1900-talet jagades noshörningen så flitigt att alla fem arter höll på att dö ut. År 1990 förbjöd Kina användandet av noshörningshornen i medicinska preparat, men detta hindrar inte befolkningen i andra länder från att jaga noshörningen.
(Bild: © Rhinoceros male 2003 av Rob Hooft / Wikimedia Commons.)
4. Vattenbuffel
Forskare är osäkra på hur många vattenbufflar det finns kvar i Sydostasien. En del menar att vattenbuffeln redan kan ha dött ut och att de enda spår som finns kvar av den är några få domesticerade eller hybrida versioner. Andra menar att det kan finnas mellan ett par hundra och ett par tusen vattenbufflar. Vattenbuffeln har i alla fall försvunnit från länder som Indien, Laos, Bangladesh och Sri Lanka. Man jagar vattenbuffeln av samma anledningar som man jagar noshörningen. Vattenbuffelns horn tros läka allehanda sjukdomar och symptom.
(Bild: © Rainbirder – Water Buffalo av Steve Garvie / Flickr.)
Källor: Smithsonian Magazine och Forbes.
Läs: 7 medicinska anledningar till varför husdjur är bra för din hälsa.
Bild: © Siberischer tiger de edit02 av S. Taheri, edited by Fir0002 / Wikimedia Commons.