Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Färglägg mandala för att öka ditt psykiska välbefinnande

Mandala har under årtusenden varit symboler för bl.a. harmoni, människans inre och det psykiska välbefinnandet. Idag har att färglägga mandala och bilder i målarböcker för vuxna blivit en hälsotrend eftersom många tycker det är avkopplande att göra detta. I denna artikel berättar Bättre hälsa om mandala. I artikeln får du även exempel på 11 mandala- och målarböcker för vuxna.

Mandala har länge varit en symbol för människans psykiska välbefinnande

Ordet mandala är sanskrit och betyder helig cirkel eller heligt kosmogram. Mandala-formen finns i naturen, t.ex. i solen, månen och i snöflingor. Den avspeglas även i arkitektur och konst. Mandala är mer än en trevlig form eller bild att vila ögat på, den är i många kulturer en symbol för såväl människornas som för gudarnas värld.

De tibetanska buddhistmunkarna i Tibet och Centralasien liksom indianerna i Nordamerika använder mandala i ett läkande syfte. Carl Jung, en psykolog som levde 1875-1961 och som har lagt grunden för modern psykologi, ansåg att det fanns en stor läkande potential i mandala, så han lät sina patienter måla sådana.

Generellt sett symboliserar mandala helhet, kontinuitet, samhörighet, det eviga kretsloppet, livscykeln, harmoni etc. Den beskriver dessutom kosmos och människans inre, m.a.o. det psykiska välbefinnandet. De tibetanska buddhistmunkarna gör sina mandala i sand och använder skapandeprocessen för att skärpa sin medvetna närvaro.

Att göra mandala i sand är tidskrävande. Men för de tibetanska buddhistmunkarna är detta ett sätt att meditera och få en inre balans på. När de väl har gjort en sandmandala suddar de ut den och låter vattnet förstöra de sista spåren av den. I filmklippet nedanför kan du se hur det går till när tibetanska buddhistmunkar skapar en mandala.

11 Mandala- och målarböcker för vuxna

Eftersom mandala utgörs av intrikata geometriska mönster kräver de fokus. När du ritar eller färglägger en mandala närvarar du i ögonblicket. Därför har att färglägga mandala och målarböcker för vuxna blivit uppskattade redskap för meditation, ökad koncentration och mindfulness.

Coloring Mandalas For Insight, Healing and Self Expression av Susanne F. Fincher

Källor: Florida International University News, University of New Hampshire Health Services och The Huffington Post.

Läs: Färglägg dig till minskad stress och oro – måla i målarböcker för vuxna! och 10 tips på hur du fyller din vardag med mindfulness.

Bild: © monterrat117 / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.