Kroppen & Kurer Recept & Gott

41 sätt att använda citroner för att få en bättre hälsa

Det finns många sätt att använda citroner för att få en bättre hälsa – här kommer 41 av dem! 

citron, citroner, citronsaft, citronjuice, juice, hälsa, må bra, bra hälsa, bättre hälsa, huskurer, huskur, kur, kroppskur, hår, hårvård, kroppen, kroppsvård, huvdvård

Använd citron till kroppen och kurer

 1. Citroner innehåller massa vitamin C, vilket gör att de fungerar bra i huskurer mot förkylning. Prova exempelvis att behandla en irriterad och rinnig näsa med att dricka varmt citronvatten.
 2. Genom att alkalisera kroppen kan citroner hjälpa till att återställa pH-balansen. Häll saften från en halv och pressad citron i ett glas varmt vatten och drick.
 3. Citroner sägs kunna främja vattenviktnedgång och att rena kroppen från gifter. Börja varje dag med att dricka ett glas varmt citronvatten.
 4. Vissa påstår att syran i en citron kan göra tänderna skinande rena.
 5. Om du har en jobbig hosta kan du prova att dricka varmt citronvatten med honung i två gånger per dag. Drycken kan nämligen lindra såväl hosta som halsont.
 6. Citroner har antibakteriella egenskaper. Förutom att lindra förkylning, hosta och halsont kan att dricka varmt citronvatten därför även bekämpa inflammation i kroppen.
 7. I en studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nutrition and Cancer skriver ett forskarteam att de har funnit tecken på att en citron kan innehålla 22 anticancerämnen.
 8. Att citroner är späckade av vitamin C kan också göra att de har en laxerande verkan, så om du lider av en trög och förstoppad mage kan du prova att äta eller dricka något som innehåller just citron.
 9. Det påstås att citronsyran, som finns i citroner, kan reducera risken för att få njursten.
 10. Oavsett i vilken form citronen intas – må det vara som citronvatten eller som en skiva – kan den, enligt en studie från Michigan-universitet, öka produktionen av galla i levern. Ökad gallproduktion kan hjälpa kroppen att göra sig av med giftiga ämnen och slaggprodukter.
 11. Andra studier, till exempel en som har publicerats i Journal of Nutrition and Metabolism, tyder på att dricka citronjuice kan reglera det systoliska blodtrycket på ett positivt sätt.
 12. Känner du dig illamående? Prova att dofta på citroner! Det kan faktiskt minska illamåendet.
 13. Blandad med vatten kan juicen från en citron hjälpa mot sura uppstötningar.
 14. Enligt en studie, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Digestive Diseases and Sciences, kan att suga på en bit citron lindra magkatarr. Det är C-vitaminet som torde ha positiva hälsoeffekter på magkatarr.
 15. Utspädd med rikliga mängder vatten kan citronjuicen vara bra för småbarns hälsa. Om barnet har hosta eller diarréer, prova att kurera krämporna med varmt citronvatten med en skvätt honung i.
 16. På grund av att citroner innehåller rikligt med C-vitamin kan de vara bra för ögonhälsan, särskilt när det kommer till att motverka åldersrelaterade ögonsjukdomar såsom gråstarr.
 17. Att dricka citronjuice ska vara en beprövad huskur mot bakfylla – har du provat den?
 18. För den som kämpar med hudsjukdomen psoriasis kan det vara värt att testa att dricka varmt vatten med citronjuice. Citronsyran, som har antiinflammatoriska egenskaper, påstås kunna lindra och minska såväl inflammationen som torrheten i huden.
 19. En blandning gjord på varmt vatten, citronjuice, honung, peppar och kanel är en av de mest rekommenderade huskurerna för influensa.
 20. Antioxidanterna i citronen kan skydda kroppen – framför allt hjärtat – från fria radikaler.
 21. Genom tiderna har man hävdat att ett glas med varmt citronvatten om dagen kan hålla igång magen och matsmältningssystemet.
 22. Förr i tiden brukade man skrubba underarmarna med citronskal för att bli av med lukten av svett. Att pressa en hel citron i ett varmt bad ska också ha en uppfräschande effekt.
 23. Har du huvudvärk? Prova i så fall att gnida pannan med en pasta som är gjord på citronskal och att låta citronpastan verka i ca 30 minuter. Huskuren kan ta udden ur huvudvärken.
 24. Många som tycker att de har så kallade mörka armbågar använder sig av knepet att gnida en delad citron mot armbågen, låta citrusfruktens naturliga blekningsegenskaper verka i 15 minuter och tvättar sedan bort citronsaften.
 25. Citronen används även för sin förmåga att rå sig på svampbildning. Prova att dela en citron på mitten, att doppa en av halvorna i salt och att gnida halvan lite lätt mot det drabbade hudområdet för att se om det kan få svampen att försvinna.
 26. Det är inget vidare kul att ha mask i magen – uscha! Det sägs att ett flitigt intag av citroner kan minska risken för att få denna typ av parasitinfektion.
 27. Om du våndas över att du har en dålig andedräkt kan du prova följande huskur: doppa en citronhalva i salt och bakpulver och gnid den sedan mot tänderna och tandköttet.
 28. Sedan långt tillbaka i tiden har man droppat citronjuice i näsan som en huskur för näsblod.

Använd citron i hud- och skönhetsvård

 1. Gör så här för att få snygga fötter: Låt fötterna sjunka ner i ett varmt och härligt fotbad och skrubba dem sedan med citronjuice. Tvätta av dem!
 2. Om du har påsar under ögonen kan du prova att stryka citronjuice över dem. Det här gör du lättast med hjälp av en bomullstuss. Eftersom citroner är rika på vitamin C kan saften från dem hjälpa till vid bildandet av kollagen i huden och därmed reducera svullnaden under ögonen.
 3. Att applicera saften från en citron på huden kan minska fina linjer och rynkor, och detta på grund av att C-vitamin har ett slags anti-age-effekt.
 4. Trött på att ha acne? Prova att applicera citronjuice på det utsatta området för att se om acneutslagen kan minskas och/eller lindras. (Men tänk på att söka vård om du har riktigt besvärlig acne. Då ska du undvika att irritera huden ännu mer, varför du bör avstå från denna kur.)
 5. Det kan bli lättare att bli av med pormaskar om du gnider in citronjuice i det utsatta området före du trycker lite lätt på pormaskarna.
 6. Förkylningsblåsor är inget vidare kul. Genom att, som en huskur, dutta juicen från en citron på dem kan citronens naturliga antibakteriella egenskaper hjälpa till att läka förkylningsblåsorna.
 7. Genom att gnida citronjuice över mörka hudfläckar kan du bleka dem.
 8. Stärk naglarna med vitamin C. Så här kan du göra: doppa händerna i en skål med citronjuice i ca 10 minuter, doppa dem därefter i en vatten- och vinägerblandning och avsluta kuren med att tvätta händerna med vatten.
 9. Känner du dig väldigt, väldigt solbränd? Prova i så fall att blanda citronjuice och rosenvatten och att smörja in huden med blandningen för att minska effekten av och bleka solbrännan.
 10. Det sägs att saften från en citron kan lindra och läka eksem. Smörj det drabbade hudområdet med citronjuice!
 11. Utnyttja citroners antiseptiska egenskaper genom att dutta citronjuice över sår.
 12. Just för att citronen kan reducera bildande av svamp på kroppen kan dess saft, om den används i produkter för hårvård, minska mängden mjäll i håret.
 13. Citroner kan lindra irriterad hud, samma sak gäller när man har en irriterad hårbotten. Prova att massera in citronjuice i skalpen för att på så sätt försöka återställa pH-balansen i hårbottnen.

Källa: Stylecraze.
Bild: © nata_vkusidey / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.