Psykologi & Livsstil Väldigt aktuellt

Psykologens uppmaning till föräldrar: Ge barnen mer fritid

Forskning tyder på att ha en meningsfull fritid som barn kan innebära något helt annat än att fylla fritiden med strukturerade aktiviteter.

barn, förälder, familj, lek, lekkompetens, fritid, meningsfull fritid, aktiviteter, fritidsaktiviteter, för många aktiviteter, psykologi

Först en hel dag på förskolan, i skolan och på fritids, sedan en kväll full av läxläsning och aktiviteter. Inte att undra på att barn ofta har längre dagar än sina föräldrar! Barnpsykologen Sam Wass har i en ny undersökning och studie kommit fram till att barn behöver färre strukturerade aktiviteter och mer fritid. Deras välmående är beroende av att få tid att leka fritt.

Problematiken ligger i att föräldrar, som givetvis önskar sina barn det allra bästa, tror att barnen får leka av sig på körsången, fotbollsträningen eller ridningen när det motsatta kan ske. Så här säger Wass i ett pressmeddelande från brittiska Center Parcs:
– Forskning tyder på att fri, ostrukturerad tid kan vara det bästa för barnen. Det är just när det inte händer så mycket och barnen måste underhålla sig själva som de lär sig allra mest.

Wass menar vidare att barnen behöver få möjlighet till fri, ostrukturerad lek tre timmar och 51 minuter per dag. Han uppmuntrar också föräldrarna till att delta i leken – här kommer hans fyra bästa tips för en meningsfull fritid!

Barnpsykologens 4 bästa tips för en meningsfull fritid

1. Låt barnens intressen styra

Varje barn har ett eller flera intressen. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att utforska intressena genom att ge hen de redskap hen behöver. Kanske kan ni också hitta gemensamma intressen som ni kan utforska tillsammans.

2. Var inte rädd för orden ”Jag har tråkigt”

Till en början kan ditt barn tycka att all fritid är tråkig – men oroa dig inte! Det här med att göra något av tiden är en träningssak. Ju mer ett barn får använda sin fantasi och komma på saker desto bättre blir hen på att sysselsätta sig själv.

3. Närvara i skärmtiden

Se tiden framför plattan, datorn eller datorn som en lärorik stund du och ditt barn kan dela tillsammans. Utforska exempelvis olika teveprogram och appar och prata under tiden om era funderingar.

4. Delta i leken

– Hjälp barnen att hjälpa sig själva, säger Wass.
Vad han menar är att du genom att delta i leken kan hjälpa ditt barn att öva upp sin lekkompetens och förmåga till fantasi. Leken hjälper människor att upptäcka och lära sig saker, så just det här, att inte sky lekfullheten, kan vara något av det finaste du kan ge ditt barn.

Källa: Pressmeddelande från Center Parcs.
Bild: © Dropot Dean / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.