Psykologi & Livsstil

5 fina och fullt möjliga sätt att göra livet mer meningsfullt – för dig

Den världsberömda forskaren, författaren och föreläsaren Brené Brown delar med sig av fem fina och fullt möjliga sätt att göra livet mer meningsfullt på dina egna villkor – läs om dem här!

vad ger livet mening, Brené Brown, bättre hälsa, bra hälsa, hälsa, välbefinnande, välmående, livsglädje, glädje, meningsfullhet, må bra

1. Sluta mäta ditt värde efter hur mycket du gör och vad du presterar

Någon gång har vi fått lära oss att vårt värde är beroende av hur mycket vi gör och vad vi presterar. Innerst inne vet vi att vägen till ett mer meningsfullt liv innebär att arbeta och stressa mindre, ändå hyllar vi oss själva när vi bockar av punkt efter punkt på de digra att göra-listorna. På något sätt har vi fått för oss att känna sig trött och sliten – kanske till och med utmattad – är något positivt, att vi har varit riktigt, riktigt fantastiska när vi har gett allt vi har. Brené Brown, en världsberömd forskare i sociologi, författare och föreläsare, menar att vi måste börja visa oss själva mer omsorg, att säga nej när vi känner oss stressade och trötta. Vägen till ett mer meningsfullt – och kärleksfullt – liv börjar med att man tar hand om sig själv och skapar utrymme för det som man upplever ger livet mening.

2. Ge dig själv en chans att vara kreativ – utan att döma

I sina tusentals genomförda intervjuer hittade Brené Brown en gemensam nämnare: vi är alla kreativa. Kreativitet är alltså inte en talang som bara några få utvalda har, utan en förmåga vi har och som vi kan bli ännu bättre på genom övning. Däremot finns det en sak som håller många av oss tillbaka i vårt skapande – från att skriva, måla, laga mat, laga trasiga motorer, sticka, renovera möbler, odla och så vidare. Vi tycker inte att vi är tillräckligt bra på att skapa och därför vågar vi inte vara kreativa. Kanske har vi någon gång i livet fått höra att vi inte är tillräckligt bra och känt en sådan skam att vi har tappat skaparglädjen. Tillbakahållen kreativitet kan bli en tung börda att bära; den kan göra oss ledsna, arga, bittra och hämmade i vår vardag. För att hitta tillbaka till skaparlusten kan man behöva öva, öva och öva – och framför allt träna på att värdesätta glädjen i skapandet i stället för prestationen.

3. Träna på att vara lugn – även i jobbiga situationer

Ingen blir lugn av att säga till sig själv ”Lugna ner dig nu”, menar Brené Brown. För att kunna känna lugn måste man veta vad lugn kan innebära. Ett vanligt sätt att reagera på något som vi inte riktigt är beredda på eller som sårar oss är att brusa upp. Ibland kan det vara bra att tillåta sig att känna stundens hetta – men bara att känna. Att agera när man är som mest känslosam kan komplicera situationen ytterligare, så det gäller att man tränar på att andas lugnt och väger in följande aspekter:

  • Vet jag ens tillräckligt mycket om situationen för att kunna gå i taket? (I 90 procent av fallen är svaret nej.)
  • Vem var det som sa det här till mig? (Det kan vara bra att väga in om det var förstahandskällan eller mest skvaller.)
  • Även om jag har tillräckligt mycket tillförlitlig information om situationen, ger det mig verkligen något positivt att bli upprörd? (Det är sällan som ilska och frustration löser jobbiga situationer.)

4. Bjud in lekfullheten i vardagen

Med lek menas inte nödvändigtvis att man ska plocka fram LEGO-klossarna eller klä ut sig till en pirat… En mer beteendevetenskaplig definition av just leken är tid man tillbringar att göra något enbart för den glädje och gemenskap det ger en. Det här är alltså en tid man tillbringar bortom måsten och prestationer och gärna i sällskap med de människor man bryr sig om. Leken är fantastisk på så sätt att den kan få oss att bli både mindre medvetna om såväl tid som oss själva, varför den skapar utrymme för oss att göra som vi vill utan döma oss själva. När man leker är det ”okej” att sjunga, dansa, gapskratta och att koppla av.

5. Släpp taget om din coola image

Så många gånger vi spelar coola bara för att inte visa oss sårbara inför andra! Vad många av oss inte förstår är att varje gång vi låtsas vara coola när vi pratar om det vi älskar allra mest och våra drömmar eller håller tillbaka när vi egentligen vill släppa loss – allt för att framstå på ett visst sätt i andras ögon – minskar vi förutsättningarna att känna ren och skär glädje. Vad är väl en image i jämförelse med att medge hur glad något gör en eller att dansa när man vill dansa? Enligt Brené Brown börjar ett meningsfullt liv med modet att vara sårbar. Med andra ord modet att vara sann mot sig själv.

Källor: Oprah.com; Våga vara operfekt (bok); Mod att vara sårbar (bok); Resa sig stark (bok)
Bild: © drubig-photo / Adobe Stock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.