Kroppen & Kurer

6 tips på hur du kan minska besvären från hemorrojder

Minst hälften av alla personer får någon gång hemorrojder. Det är inget farligt, men många kan uppleva ett obehag vid dessa analbesvär. Att ha hemorrojder innebär att man har förstorade analkuddar. Det kan blöda, klia och svida från hemorrojderna, varför man gärna vill bli av med dem så fort som möjligt. Här kommer 6 tips på hur du kan minska besvären! 

hemorrojd, hemorrojder, ändtarm, anal, förstoppning, trög mage, ändtarmsbesvär, toa, toalett, toabesök, kliar, blöder, svider, inflammation, tarm, mage, fiber, fibrer, fibertabletter, kur, huskur, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, hälsa, maghälsa

1. Ät mer fibrer

Det första du ska göra när du har hemorrojdbesvär är att försöka äta mer fibrer. Att växla om till en mer fiberrik kost kan vara lättare sagt än gjort. Därför kan du ha stor nytta av att inta fibertabletter, som dessutom hjälper dig att komma upp i de 20 till 30 gram fibrer du ska äta varje dag.

2. Ge avföringen glid

När man har hemorrojder kan att bajsa vara den absolut jobbigaste biten. För att underlätta processen att gå på toa, prova att ge avföringen glid genom att smörja den. Detta kan du göra genom att blanda en matsked mineralolja i yoghurt, berättar läkaren Jaqueline Wolf i en intervju med Harvard Health Publications. Men hon varnar för att göra denna kur under en längre tid.

3. Dröj inte med toabesöken

Om du behöver gå på toa, gå! Håll inte tillbaka avföringen i väntan på en mer passande tid för toabesöket. Hemorrojder är vanligt förekommande vid förstoppning och att hålla tillbaka avföringen kan göra magen ännu trögare, så att du kan hamna i en ond cirkel av förstoppning och hemorrojdbesvär.

4. Använd en pall

Prova att placera fötterna på en pall eller något annat som gör att du kan få en position som underlättar bajsandet, alltså en något förhöjd fot- och benposition. Genom att göra detta får även ändtarmen en position som kan göra det lättare för avföringen att passera hemorrojderna.

5. Prova receptfria läkemedel

På apoteken kan du köpa olika receptfria läkemedel som syftar till att få igång en trög mage och att lindra ändtarmsbesvär. Det finns till exempel salvor som kan lindra klådan och svidandet från hemorrojderna. Hör med apotekspersonalen! Du kan också kontakta din läkare om du tycker att du behöver hjälp med dina hemorrojder.

6. Sitt i varmt vatten

Wolf tipsar om en annan huskur som kan lindra hemorrojdbesvären: skaffa en balja som passar under toalettsitsen, fyll den med varmt vatten och sänk ner ändan med de inflammerade hemorrojderna i den i cirka 10 till femton minuter. Den här huskuren kan du upprepa två-tre gånger per dag.

Källor: Harvard Health Publications; 1177 Vårdguiden.
Bild: © princeoflove / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.