Kroppen & Kurer Recept & Gott Resor & Upplevelser

9 superfoods du kan plocka i Sveriges natur

plocka nyttig mat i naturens skafferi

Från slånbär till maskrosblad – här kommer nio superfoods du kan plocka i Sveriges natur.

Naturens skafferi är fantastiskt. Nästan året runt kan du ge dig ut på trevliga promenader i det gröna och komma hem med en näringsrik skörd av gott till salladen eller teet.

Vad är superfoods?

Enkelt förklarat är superfoods råvaror med näringsrikt innehåll. Genom att äta en superfood kan du få i dig nödvändiga vitaminer, mineraler och fibrer, bland mycket annat.

Du kan köpa olika varianter av de supernyttiga råvarorna i såväl mat- som hälsokostbutikerna, kanske i form av ett pulver att röra ner i morgonsmoothien eller som torkade bär att äta ur handen.

9 superfoods i Sveriges natur

Du kan även plocka somliga av nyttigheterna direkt från naturens skafferi – här kommer listan med superfoods du kan plocka i Sveriges natur och exemplen på vad råvarorna är bra för.

1. Slånbär

Slånbär växer på slånbusken i främst det sydligare Sveriges kustlandskap och beskrivs som ett riktigt superbär. Bärets nyttighet består i den otroliga mängden antioxidanter. 40 gånger mer antioxidanter än vindruvor, och dessutom helt gratis.

Till skillnad från vindruvor smakar slånbären dock ganska beskt, det vill säga tills de blivit frostnupna. Det går alldeles utmärkt att lägga bärskörden i frysen för att locka fram dess naturliga sötma.

2. Nässelblad

Nässelblad från brännässlor kan ätas på samma sätt som spenat och är därmed ett ypperligt tillskott i salladen. Bladen är även huvudingrediensen i den goda nässelsoppan. Nässlorna växer runt om i landet, framför allt på gamla kulturmarker såsom vid gärdesgårdar.

skäl att äta brännässlor
Bild: © 24K-Production / iStock

Bränns de inte, då? Jo, men om du plockar brännässlor med trädgårdshandskar på och med hjälp av en sax klarar du dig troligen undan svedan. Det går dessutom snabbt att fylla en hel papperspåse med nässlor, som du sedan förväller eller torkar för att kunna använda.

Det är en absolut nödvändighet att på något sätt bereda nässlan, annars kommer du bränna dig när du äter den. Men det är så värt den extra mödan, för brännässlan innehåller rikliga mängder C-vitamin, järn och kalcium – och en väldig massa andra näringsämnen.

3. Nypon

C-vitaminer, antioxidanter – exempelvis flavonoider och betakaroten – samt omega-fettsyror är några av nyttigheterna i nyponet. Nypon sägs dessutom vara bra mot ledvärk. Även denna superfood skördar du i Sveriges natur, där olika ätbara sorter förekommer.

Nypon säljs i hälsokostbutiker, då som nyponpulver. Det är enkelt att plocka och göra egna nyponrätter – prova! På Supernyttigt.se kan du å ena sidan läsa vidare om nyponbäret och andra superfoods. På Livsmedelsverket.se kan du å andra sidan läsa mer om C-vitamin och de andra näringsämnena.

4. Hjortron

Det rikliga vitamininnehållet gör hjortronet till ett superbär. Bäret innehåller både vitamin A och C, faktiskt upp till fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Magnesium, zink och betakaroten är ännu fler exempel på hjortronets näringsämnen.

Hjortronen växer främst på myrarna i Norrland och Dalarna, men kan påträffas på mossar runt om i Sverige (förutom i södra Skåne och på Öland). Genom att pressa ur saften får du en näringsrik vitamindryck – eller varför inte äta det nyplockade bäret som det är?

5. Granskott

Under senvåren och försommaren är det dags att plocka granskott – men inte utan markägarens lov. Man får inte skörda från träd hur som helst, så långt sträcker sig nämligen inte Allemansrätten.

Granskotten innehåller vitaminer och mineraler, däribland massor av vitamin A och C. Skotten kan användas i sallader, grytor och i delikatessen granskottssirap, för att nämna några exempel på vad för gott du kan laga av granens skott. Testa att göra eget te!

6. Alger

Alger är rena rama superfoods och de finns i tången du plockar utmed kusten. Det är viktigt att du plockar tången i rent och rörligt vatten, undvik alltså tång i smutsigt och stillastående vatten. Klipp av en bit med hjälp av en sax och se till att rötterna förblir intakta. 

Vad gör alger så näringsrika? De innehåller omega-3 respektive omega-6. Algerna innehåller även proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. Spirulina kan innehålla upp till 65 procent protein. Läs på om vilka tångsorter du kan plocka innan du ger dig ut på skattjakt i havet.

7. Kantareller

A-, C- och D-vitamin, det är kantareller rika på. Svampen ska till och med innehålla mer D-vitamin än fisk. Genom att äta kantarell får du också i dig proteiner, mineraler och fibrer. Kantarellerna anses vara en lyxig ingrediens – men för den vana svampplockaren är den säkerligen ett vanligt sommar- och höstinslag i kosten. Har du ätit smörstekta kantareller?

8. Blåbär

Blåbär är en annan superfood som växer i det vilda. Hur stort beståndet är varierar från år till år, kanske har du hört talas om uttrycket blåbärsår? Under ett riktigt blåbärsår kan du skörda stora mängder blåbär i naturen och sedan njuta av det nyttiga bäret under resten av året.

superfoods du kan plocka i sveriges natur
Bild: © Naturfotografen / iStock

Järn, magnesium och C-vitamin är några av blåbärets viktigaste näringsinnehåll. Superbäret innehåller likaså antioxidanter, det ser du på dess knallblåa färg. Du kan torka och pulverisera blåbär, frysa samt safta och sylta med dem. 

9. Maskrosblad

Maskrosen, det kära, kära ogräset. Visste du att du kan äta det mesta på blomman? Maskrosbladen kan du exempelvis äta som ruccola och sallat. Då får du i dig magnesium och järn, bland mycket annat. Du får också i dig generösa mängder C-vitamin, särskilt om du plockar de späda bladen på våren.

Det här var nio tips på superfoods i Sveriges natur – ut och plocka!