Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

5 hälsoskäl att älska vardagsrutiner

Hur motigt det än kan kännas med ekorrhjulet är rutiner i vardagen kanske inte så dumt i alla fall… Här kommer fem hälsoskäl att älska vardagsrutiner!

älska vardagsrutiner
Bild: © Tempura / iStock

För de allra flesta i Sverige har vardagen åter infunnit sig efter semestern och med den är också rutinerna i full rullning…

1. Vardagsrutiner minskar stress

Det låter paradoxalt men när du inte har rutiner ökar risken att du känner dig stressad. Ibland kan bestämda vardagsrutiner vara det som krävs för att du ska kunna känna att du har läget under kontroll och hinner med de nödvändiga vardagsbestyren.

2. Rutiner ger bättre sömn…

… åtminstone om du mår bra i övrigt.  Du gör vad du kan av dagen och sedan är det okej att ta ett steg tillbaka och unna dig vila. Det finns de medicinare som menar att du bör gå upp och lägga dig samma tid varje dag – även på helgerna för att värna sömnrutinen.

3. Rutiner i vardagen ger bättre kostvanor

Om vardagsrutinerna är bortom din kontroll är det lättare att du fastnar i mindre hälsosamma kostvanor. Att äta ”rätt” kräver inte så sällan planering, matinköp samt att du faktiskt skapar tid och rum för matlagning.

4. Vardagsrutiner underlättar träningsrutiner

Träning är A och O för välmående i vardagen, men utan tydliga vardagsrutiner blir det även svårare att ha bra träningsrutiner. Tänk på att du även kan träna lugna saker såsom qiqong och kroppsmedvetande.

5. Rutiner ger mer tid för roliga saker

Vardagen kan vara så oändligt mycket mer än ”bara” ett snurrande ekorrhjul. Den kan faktiskt vara riktigt rolig, så länge du ser till att fylla den med aktiviteter du gillar och som ger dig avkoppling. Genom att skapa roliga rutiner ökar du livsglädjen och orkar på så sätt mer i vardagen.

Källor: Nm.org; Mabra.com