Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Gör du också de här vanliga misstagen när du rakar benen?

Gör du också ett eller flera av de här vanliga misstagen när du rakar benen?

raka ben
Bild: © Delmaine Donson / iStock

Rakning av benen är för många en av de vardagligaste sakerna i världen och är därför sällan något som det reflekteras över. Men ge det en extra tanke! För genom att undvika de vanligaste misstagen slipper du lättare irritationer som röda prickar och inåtväxande hårstrån.

Du rakar direkt på benen

Kanske hinner du duscha av benen innan du sätter rakhyveln mot dem – eller så skippar du helt enkelt vattnet och torrakar benen i stället. Oavsett vilketdera du gör hoppar du över viktiga steg för hudens välmående. Genom att använda faktiska rakprodukter – såsom en skonsam rakkräm eller rakgel – när du rakar benen minskar du även risken för inåtväxande hårstrån.

Du använder gamla rakblad

Gamla rakblad och/eller rakhyvlar är inte bara slöa, de är också smutsiga. När du rakar med slöa och smutsiga blad kan det orsaka såväl irriterad hud som inåtväxande hårstrån. Ha alltid nya, vassa blad till hands!

Du skippar peelingen

Mjukgörning av huden i form av peeling minskar risken för irritation vid rakning. När du peelar benen tar du bort ojämnheter och smuts, som annars kan täppa igen porerna och därmed ge röda prickar.

Du rakar benen åt fel håll

Brukar du raka mothårs och efteråt få inåtväxande hårstrån? Prova i så fall att i stället raka medhårs. Visst, rakningen blir inte alldeles inpå men huden kommer må så mycket bättre.

Du trycker för hårt med bladet

Du behöver inte trycka hårt med rakbladet för att få önskat resultat. Tvärtom kan ett för hårt tryck göra så att du skär dig. Tryck helt enkelt mjukare mot benen!

Du glömmer återfukta huden

Huden och hårsäckarna mår bra av återfuktning. Återfukta alltid huden efter hårborttagningen för att hjälpa hårstråna växa rakt och utåt.

Du förvarar rakhyveln på fel ställe

Många förvarar rakhyveln i duschen – du också? Ett tips är att förvara rakhyveln på ett rent och torrt ställe, för annars blir den slö och smutsig snabbare.

Källa: Marbra.com