Kroppen & Kurer Recept & Gott

5 hälsoskäl att äta blomkål

Blomkål är inte bara en vacker grönsak, kålsorten är nämligen fulladdad med viktiga näringsämnen.

hälsoskäl att äta blomkål
Bild: © fcafotodigital / iStock

En ostsås med blomkål eller blomkålsris – kålen är god i de flesta maträtter. Har du exempelvis provat att äta en kall blomkålssallad? Grönsakens mångsidighet är en av dess stora fördelar. Visste du att den också är näringsrik och kalorisnål?

1. Blomkål innehåller viktiga näringsämnen

Vad gäller de viktiga näringsämnena innehåller blomkålen lite av varje. Genom att äta kålen får du dig i dig delar av det rekommenderade intaget för nästan samtliga nödvändiga vitaminer och mineraler.

2. Kålen är rik på kostfiber och vatten

Blomkål innehåller stora mängder vatten, av 100 gram utgörs 92 gram av just vatten. Därför är det bra att äta blomkål när det är varmt utomhus och du vill undvika uttorkning. Kålsorten är även en bra källa till kostfiber, som du behöver för att hålla i gång magen. Tillsammans bidrar fiber- och vätskeinnehållet till minskad risk för förstoppning.

3. Blomkålen är kalorisnål och enkel att variera

Få kålsorter – och grönsaker över huvud taget – är så mångsidiga som blomkål. Det gör att du enkelt kan byta ut ingredienser med den, att den är enkel att variera i matlagningen. Många äter blomkål i stället för potatis och ris, och detta för att kålsorten är ett kalorisnålare alternativ. Blomkål innehåller cirka 24 kalorier per 100 gram, ändå infinner sig mättnadskänslan tack vare de rikliga mängderna fiber och vatten.

4. Kålsorten kan ge bättre minne

Kolin eller choline är ett B-vitaminliknande näringsämne som sägs främja sömnen, muskelfunktionen, inlärningen och minnet. Just detta ämne finns i blomkål. Att få bättre minne samtidigt som du äter något gott låter väl inte dumt?

5. Blomkål kan ge starkare ben i kroppen…

… och i det här fallet beror den hälsofrämjande egenskapen på K-vitaminet i blomkålen. Ett lågt intag av vitamin K kan leda till ökad risk för benskörhet och benbrott. Se därför till att äta blomkål och annan näringsrik mat, så att du får i dig näringsämnet.

Källor: Healthline.com; Medicalnewstoday.com; WebMD.com