Kroppen & Kurer

7 enkla tips för att klara den extrema sommarvärmen bättre

Hur klarar man av den extrema sommarvärmen bättre?

må dåligt värmebölja
Bild: © oneclearvision / iStock

I Norden är man långt från van vid extremhetta. När en värmebölja sveper in över länderna är många därför långt från förberedda att hantera värmen. Hur hanterar man vädersituationen när den väl infunnit sig och man inte har installerat en AC i hemmet eller har möjlighet att vistas på en plats med luftkonditionering?

7 enkla tips för att klara extrem sommarvärme

  1. Undvik att släppa in värmen i hemmet. Det här gör du bäst genom att stänga dörrar och fönster och att rulla ner persienner så fort solen går upp. När solen gått ner bör du dock öppna allt igen och släppa in den svalare luften.
  2. Använd fläktar och/eller en portabel AC för svalare inomhusluft. Du kan till och med försöka dig på att pressa ut den varma luften genom att bara ha en dörr öppen på kvällen. Om du inte har möjlighet att köpa en portabel AC kan du även återskapa den svalkande effekten genom att sätta dig i en bit från en fläkt och låta den blåsa på dig. Har du provat fläktar med vatten?
  3. Vistas i källaren… det vill säga om du har en. Ju högre upp i hemmet, desto varmare är det sannolikt.
  4. Stäng av hemelektroniken. Mycket elektronik tenderar nämligen att värma upp hemmet ännu mera. Undvik att laga mat på spisen och i ugnen, att ha på datorn och se dessutom över vilken typ av glödlampor du har. De små sakerna kan göra skillnad mitt i värmeböljan.
  5. Drick mycket vatten! Det här måste du göra för att undvika uttorkning och hjälpa kroppens välmående även när värmen påfrestar som mest. Om du svettas mycket kan du behöva dricka vätskeersättning.
  6. Undvik alkohol och koffein. Både alkohol och koffein torkar ut kroppen snabbare.
  7. Skippa tunga måltider med mycket protein. Proteinet ”hettar” upp matsmältningen och du vill ju helst slippa den jobbiga värmen.

Källa: Medicinenet.com