Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Recept & Gott

Så äter du billigare – och sparar pengar varje månad

äta billigare

Hur äter du billigare?

spara pengar på mat
Bild: © M_a_y_a / iStock

Att äta billigt är lite av en konst men långt från omöjligt. Det gäller ”bara” att ha koll på läget, eller närmare bestämt på vad maten kostar. Nedanför följer tips på hur du köper billigare mat och därmed sparar pengar varje månad.

Planera matinköpen varje vecka…

… eller hur ofta du nu handlar mat. Oplanerade besök till matbutiken eller en massa småturer till den för att handla på måfå får snabbt matkontot att skena i väg. Ett smart knep är att prova handla maten online för att minska risken för spontanköp på väg till kassan.

Ta till vara maten i stället för att slänga den

Ät matrester som de är eller gör en ny innovativ rätt av dem. När du kastar maten i onödan gör du också av med pengar i onödan. Många livsmedel och ingredienser klarar sig dessutom avsevärt längre än bästföredatumet. Lukta och smaka på maten innan du skeppar den för att minska matsvinnet i hushållet. Frys även in den mat och de råvaror som helst enkelt tål frysen.

Handla mat med kort datum

Ett sätt att både äta billigare och att minska matsvinnet är att handla mat med utgånget bästföredatum alternativt med kort datum – exempelvis på Matsmart.se. Genom att handla därifrån kan du spara upp till 90 procent i matkostnader.

Ät enligt rådande säsong

När du främst handlar frukt och grönt är det alltid en lika bra idé att handla enligt den rådande säsongen. Om det är säsong för en viss grönsak är den sannolikt också avsevärt billigare än vanligt.

Ta med matlådor till jobbet

Att köpa dagens var och varannan dag kostar mer än vad det smakar. Genom göra egna matlådor och ta med dem till jobbet kan du spara tusenlappar varje månad. Du får då även en ypperlig chans att tillvarata resterna från helgen eller gårdagens middag.

Laga maten från grunden…

… eftersom det både kan bli billigare och definitivt blir nyttigare än att köpa halvfabrik med massor av tillsatser. Börja med att göra din egen tomatsås eller att baka ditt eget bröd, som exempel på billig mat att göra själv.

Köp stora matförpackningar

Ju större förpackning desto billigare jämförpris. Satsa därför på stora matförpackningar när du ändå ska använda all mat.

Titta alltid på jämförpris

Matbutikerna brukar märka prislappen på livsmedlen med ett så kallat jämförpris. Det är alltid jämförelsepriset du bör titta på för att få en rättvis bild av hur mycket varan kostar.

Undvik att köpa färdigskuren mat

Färdigskuren eller färdigriven mat är i regel dyrare än matvarorna du skär och river till själv. Ta riven ost eller rivna morötter som exempel! Dessa livsmedel är dyrare än i hel form.

Källa: Elle.se