Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

5 hälsoskäl att skaffa hund

Det finns mängder av hälsoskäl att skaffa hund. Utan att göra anspråk på att ha med alla skälen presenterar vi här fem av fördelarna i en lista.

hälsoskäl att skaffa hund
Bild: © Marcus Lindstrom / iStock

Som om det inte vore underbart nog att ha en vän i livet får hunden dig att må bättre – läs mer om det här nedanför!

1. Hundar får dig att känna meningsfullhet

Om du känner dig trött och ledsen kan det vara svårt att ta dig för saker enbart för din egen skull. Kanske blir det så att du isolerar dig och tycker att vardagen tappar mening. En hund kan ge dig ny mening med livet. Ibland är det så skönt att ha någon annan att engagera sig i och hundar är inte heller lika dömande som människor annars kan vara mot varandra. Bara en sådan sak som att plötsligt ha en anledning att gå upp varje morgon – för att rasta hunden.

2. Hunden gör dig mera fysiskt aktiv

En promenad med hunden är fantastiskt på alla sätt och vis. Du får det ultimata sällskapet, rör på dig och insuper den underbara naturen på en och samma gång. Promenader är en underskattad motionsform, men faktum är att kroppen brukar må bättre av att gå och att du exempelvis förbränner oväntat många kalorier medan du traskar framåt.

3. Hundar ökar chanserna att träffa folk

Många som skaffat hund kan vittna om hur hunden revolutionerat deras sociala liv. Förutom att ha ett förträffligt sällskap – hunden är ju som en familjemedlem – i husdjuret ökar du chanserna att träffa nya människor. En tendens hos hundägare är nämligen att vara lite mer extrovert än snittet. Samtidigt är relationen till hunden mer kravlös än relationer till andra människor och därför kan denna relation vara enklare, om du i stället är introvert.

4. Hunden ger dig bättre hjärthälsa…

… inte hunden i sig alltså. Det skulle ju verkligen vara ett mirakel. Däremot är den positiva hälsoeffekten av att ha hund som husdjur att du kan få bättre hjärthälsa. Dels minskar närheten av husdjuret stressnivåerna, dels minskar alla promenader du och hunden gör tillsammans de dåliga kolesterolnivåerna i kroppen. Läs mer om detta i en inspirationsartikel på Huffpost.com, som också anger källorna för påståendena och lyfter ännu fler exempel på hur att ha hund kan minska kolesterolet.

5. Hundar minskar stressen i kroppen

Har du provat att klappa ditt husdjur en dag när du känner sig extra trött och stressad? Då vet du nog hur välgörande det kan vara att stryka på hunden en stund… Det räcker oftast att tillbringa några minuter med ett husdjur för att stress och oro successivt ska lämna kroppen, för att bli mer närvarande samt för att öka nivåerna av må-bra-hormoner.

Källa: Huffpost.com