Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

5 hälsoskäl att skaffa katt

Oavsett om du funderar på att skaffa katt eller redan har en pälskling i ditt liv kan kanske dessa hälsoskäl att vara kattägare glädja dig…?

hälsoskäl att skaffa katt
Bild: © yulkapopkova / iStock

Att ha en katt i livet ger så mycket glädje. Det kan också ge bättre hälsa, både fysiskt och psykiskt. Läs mer om en handfull av hälsoskälen att skaffa katt här nedanför!

1. Katter stöttar dig i sorg

Hur konstigt det än låter kan katten vara en fantastisk stöttepelare i sorg och genom svåra stunder i livet. Många finner en tröst i att kunna uttrycka sorgen inför husdjuret utan att bli dömda. Katter kan ha en lugnande verkan på oss människor, detta avspeglar sig även i de uttryck sorgen tar sig i en katts sällskap. Uttrycken tenderar att bli lugnare rent fysiskt. Bland andra Mental Floss menar att det finns vetenskapliga indikationer på att man gråter mindre i en katts närhet, som du läser mer om i deras artikel om hälsoskälen att skaffa katt.  

2. Katten är ett bra sällskap

Det här med att hundar skulle vara ett bättre sällskap än katter tangerar att vara en myt. Pälsklingarna sägs kunna ge samma emotionella band som exempelvis att leva tillsammans med en annan människa, det här gäller inte minst för kvinnor. Relationen till katten bygger på ömsesidighet, om du är snäll och kärleksfull får du oftast samma omsorgsfullhet tillbaka.

3. Katter ger bättre sömn

Intressant nog föredrar många vuxna – återigen främst kvinnor – att sova med katten intill sig framför att sova bredvid en partner. Anledningen till detta? Husdjurets lugnande inverkan och att kattägarna upplever att de får bättre sömn.

4. Katten minskar din stress

Har du provat att sitta med katten i knät och klappa på den efter en stressig dag på jobbet? Om ja så vet du hur lugnande att vara nära ditt husdjur kan vara. Men tidigare studier tyder på att det räcker att du har katten i din närhet för att du ska stressa ner något. Läs mer om detta i en Healthline-artikel via länken.

5. Katter ger bättre hjärthälsa

Lugnet katterna ger har en annan viktig hälsoaspekt: minskad risk för att drabbas av hjärtinfarkt. Som Medical News Today berättar förefaller kattägare ha bättre hjärthälsa än genomsnittet, vad det exakt beror på återstår dock att utröna. Att koppla den positiva hälsoeffekten till att skaffa katt är inte alltför långsökt…

Källor: Goodnet.org; Healthline.com; Medicalnewstoday.com; Mentalfloss.com