Psykologi & Livsstil

5 nästan löjligt enkla sätt att göra ett bra första intryck

Kanske att det här med att göra ett bra första intryck inte är så svårt trots allt…?

göra ett bra första intryck
Bild: © PeopleImages / iStock

Det första mötet med någon är för de allra flesta alltid lika nervöst. Tänk om man gör bort sig, tänk om personen inte tycker om en och så vidare. Men att göra ett gott intryck behöver inte vara så krångligt, tvärtom gäller det ”bara” att bejaka dina mest sympatiska sidor. Här har du fem nästan löjligt enkla sätt att göra ett bra första intryck!

1. Le mycket…

… och le så klart äkta leenden. Personer som ler mycket tenderar att vara mer omtyckta än personer med buttra miner. Ett leende öppnar upp hela ansiktet och ett öppet ansikte är i sin tur mer inbjudande än ett slutet sådant. Ansiktsuttrycket är en av de första sakerna vi lägger märke till hos andra – låt glädjen lysa inifrån och ut!

2. Kom ihåg namn

Med tanke på det massiva informationsflöde vi utsätts för varje dag är det näst intill en bragd att komma ihåg personers namn. Särskilt personer vi träffat en eller på sin höjd två gånger. Men visst känns det fint att bli ihågkommen? En så enkel sak som att säga personens namn visar på engagemang gentemot hen.

3. Visa intresse

Genom att vara nyfiken och intresserad kommer du långt under ett första möte. Det ger dig också en ypperlig chans att verkligen bekanta dig med personen. Många gillar att få engagerade frågor och att bli lyssnade på.

4. Lyssna mycket

En person som lyssnar mer på andra än vad hen pratar har goda förutsättningar att göra ett bra första intryck. Lyssna engagerat genom att nicka, humma och att ställa frågor – men avbryt inte personen som pratar och försök inte heller ta över konversationen. När du lyssnar får du även chans att hitta gemensamma intressen att bonda över.

5. Var närvarande

Den här sista punkten i listan med tips för att göra ett bra första intryck hänger egentligen samman med övriga punkter. Det borde vara en självklarhet att inte fippla med mobilen när man pratar med någon annan. Dessvärre försitter många chansen att göra just ett gott intryck, eftersom de sitter med näsan i mobilen eller brister i närvaro på andra sätt. Ingen vill känna sig oviktig för någon annan – lägg ifrån dig mobilen och var precis så närvarande, bekräftande och inkännande som du kan vara.

Källor: Rd.com; Inc.com