Psykologi & Livsstil

5 sätt att skära ner på sociala medier

Sociala medier kan verkligen ta över livet…

sätt att skära ner på sociala medier
Bild: © golubovy / iStock

Stress, oro och depression – ett överdrivet användande av sociala medier kan orsaka psykisk ohälsa. Paradoxalt nog kan det också göra att man känner sig ensam, detta trots ett massivt flöde och att man tillbringar mycket tid online. Hur bär man sig åt för att skära ner på de sociala medierna?

1. Radera apparna

Genom att radera apparna gör man de sociala medierna mindre tillgängliga. Där och då är redan hälften vunnet. Tillgängligheten bidrar nämligen till överanvändandet, det är trots allt ganska enkelt att klicka på Facebook- eller Instagram-appen när den finns på mobilskärmen.

2. Begränsa tiden

Tack vare inbyggda funktioner i smartphonen är det numera enkelt att spåra det egna mobil- och appanvändandet. Hur mycket tid lägger du på Snapchat eller TikTok varje dag? Om inte mobilen kan ge dig infon på raken kan du ladda ner appar för att få en bättre tidsöverblick. Utnyttja denna möjlighet till att begränsa tiden vid skärmen!

3. Minska flödet…

… genom att på allvar överväga om du verkligen måste följa ditten och datten. Ju fler sidor man följer, desto lättare blir det att man fastnar i just flödet.

4. Ha vilodagar

Vilodagar från sociala medier kan göra susen för välmåendet. För den som utvecklat ett mobilberoende kan det visserligen vara oerhört tufft att plötsligt koppla ner sig – men det går att hitta tillbaka till lugnet i att titta på en film utan att fippla med mobilen. Prova, för kanske kommer du i längden tycka det är så skönt med en vilodag att du vill ha fler.

5. Stäng av notifikationerna

Notifikationer från sociala medier gör att man är på alerten hela tiden. Stäng helt enkelt av dem och minska därmed stressen drastiskt.

Källa: Bigthink.com