Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

5 skäl att låta 2022 bli året du lär dig sökmotoroptimera

5 skäl till att sökmotoroptimera bloggen 2022

Blir 2022 året när du tar bloggen till nästa nivå?

lära sig sökmotoroptimering
Bild: © kaboompics / Pixabay

Det finns många bloggare därute, alltså jättemånga. Du har säkert hittat hit för att du är en av dem. De flesta bloggarna har dock ännu inte upptäckt den enorma fördelen med sökmotoroptimering.

Den som kan sökmotoroptimera bloggen har alla förutsättningar att faktiskt kunna börja tjäna pengar på den. Somliga aspekter av sökoptimering – även kallat seo – behöver du inte vara vidare tekniskt kunnig för att fixa.

Andra aspekter kräver tekniskt kunnande, alternativt att du tar hjälp av en seo-byrå i stil med Hjalmar & Company. De kan sköta den tekniska biten av sökmotoroptimering åt dig, om du vill gå all in för att bygga ditt bloggimperium och ranka högt på bland annat Google.

Låt oss nu fokusera på vad du med några få knep kan göra själv redan här och nu. Det är nämligen bättre att göra lite seo än att göra ingen alls.

Sökmotoroptimering handlar bland annat om hur du skriver

Bloggaren skapar och skriver, och hur du gör innehållet har en direkt inverkan på sökmotoroptimeringen.

Det finns ett helt fält som kallas seo-texter och detta fält går ut på att skriva texterna så att både läsarna och sökmotorerna gillar dem.

Undvik vaga rubriker

Hur frestande det än kan vara att skriva ett blogginlägg med titeln ”Måndagsfeeling” eller ”Lycklig” ger det sällan utdelning. Särskilt inte om du klämmer in en massa ämnen under rubriken.

Tänk på den röda tråden

Ett inlägg som når fram i bruset gör det oftast för att det har ett genomtänkt tema från början till slut. Ju specifikare, desto bättre. ”Så sökmotoroptimerar du bloggen i fem steg” – det råder väl ingen tvekan om vad ett sådant blogginlägg handlar om?

Men det räcker så klart inte bara med en titel, du måste hålla dig till temat. Den röda tråden är A och O, som den egentligen är i all form av kommunikation.

Ta reda på sökbeteenden

Om du använder ett gratis sökplaneringsverktyg som Ahrefs Keyword Generator kan du snabbt ta reda på vad folk söker efter på nätet. Vill du skriva om en kaka du bakat?

Skriv in kakans namn i planeringsverktyget och få både statistik och tips på hur du kan använda exakta matchningar i ditt inlägg. Det här kallas för sökord och är alltså sådant folk exempelvis googlar på. Google kan bli en fantastisk källa för bloggtrafik!

Använd sökorden löpande

En av konsterna med att skriva seo-texter är 1) att ta reda på sökorden och 2) att använda sökorden löpande i texterna. Löpande avser att använda sökorden med jämna mellanrum i såväl rubrikerna som brödtexten.

Skriv sökmotoroptimerade rubriker

Låt rubrikerna vara någonstans mellan 50 och 60 tecken långa genomgående och använd sökorden i varannan-var tredje rubrik.

Skriv minst 300 ord långa texter…

… hellre ännu längre. OM du kan utifrån ämnet. Tänk på att många skriver om samma bok, parfym eller resmål och att du därför måste göra lite mer än alla andra för att sticka ut. Det är inte för inte som bra skrivna texter på över 1 000 ord brukar dra in ännu mer trafik…

Skriv läsbara texter

Sist men inte minst: skriv läsbara texter. Skriv med andra ord snyggt och tydligt. Dela in texten i ganska korta stycken, använd många rubriker och håll meningarna relativt korta. En annan viktig sak: skriv korrekt. Redigera texten igen och igen om så behövs.

Använd många bilder

Bryt av den massiva texten genom att använda många bilder. Skriv in sökordet och liknande ord i bilderna för att även sökmotoroptimera bilderna.

Det här var exempel på förhållandevis enkla saker du kan göra själv. Gäller bara att sätta seo-rutinen!

5 skäl att lära dig sökmotoroptimera bloggen 2022

Varför bör du då lära dig sökmotoroptimera bloggen 2022?

  1. Sökmotoroptimering hjälper dig öka trafiken.
  2. Tack vare fler besökare kan du tjäna mer pengar på bloggen.
  3. Genom sökoptimering slipper du till slut dela blogginläggen överallt för att få trafik, den kommer av sig själv.
  4. Om du lär dig grunderna i seo kan du också hjälpa andra med det och på så sätt ha ett litet extraknäck.
  5. Sökmotoroptimering gör det möjligt att skriva om vad som helst och att ändå få läsare. Superkul att äntligen kunna väcka intresse kring din hobby, må det vara akvarellmålning eller löpträning.

Och kom ihåg, du måste inte göra allt själv. Låt en seo-byrå som Hjalmar & Company – hjalmarcompany.se – hjälpa dig en bit på traven. Om du ändå börjar tjäna pengar på bloggen kan du ju avvara en liten slant till att göra den snäppet bättre.

En sak är säker: generellt sett står bloggutvecklingen aldrig stilla. Det finns alltid mer att lära och mer att ge.