Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

5 skäl till att gå på vernissage

Att gå på vernissage kan ge mycket fint – här har du 5 skäl till att gå på en!

5 skäl till att gå på vernissage
Bild: © shironosov via iStockphoto.com

En vernissage är en öppningsceremoni för en konstutställning. Den kan vara stor eller liten, oavsett vilket är det oftast en festlig tillställning där konstnären bjuder på dricka och snittar, och liksom firar att hen rott sitt senaste projekt i hamn. Vernissagebesökaren firar tillfället tillsammans med konstnären.

1. På en vernissage kan du inspireras av andras konst

Det finns många talangfulla konstnärer därute, och dessvärre hamnar oftast deras talang i skymundan då det är svårt att leva på sin konst. En konstutställning är ett sätt för konstnärerna att visa upp sitt skapande och det hårda arbete som ligger bakom det. Tavlor eller skulpturer skapar inte sig själva, det ligger många års övning bakom konstverken. Genom att gå på en vernissage kan du alltså inspireras av andras tekniska kunskap och om du har tur kan du till och med få ett givande idéutbyte med utställaren. Om du gillar att skapa är sådana utbyten ovärderliga!

2. Konstutställningen ger dig ett möte med konstnären

På en vernissage får du så chans att möta konstnären bakom skapelserna. Detta är inte alltid möjligt om du köper konst på ett galleri eller i en näthandel, men på konstnärens utställning är sådana möten mer regel än undantag. Det kan ju faktiskt vara så att du beundrar en konstnärs tavlor och då är detta ett ypperligt tillfälle att säga hej och höra om inspirationen bakom exempelvis skisserna och målningarna.

gå på en konstnärs utställning
Bild: © shironosov via iStockphoto.com

3. Att gå på vernissage är oftast gratis för besökaren

Vernissager hör till de kulturupplevelser som oftast är gratis för dig som besökare. Genom att gå på en konstutställning får du en välgörande upplevelse som inspirerar och sätter guldkant på vardagen. Ta med dig en vän eller mingla med gästerna!

4. Vernissager är bra tillfällen för socialt nätverkande

Ett av huvudsyftena med att gå på vernissage kan vara att träffa andra som älskar konst och skapande lika mycket som du själv. Mingla med gästerna och kanske kan du få nya fika- och målarvänner, som dessutom delar din passion i livet. Om du är verksam konstnär kan en vernissage även vara en språngbräda mot nya spännande samarbeten med andra kreatörer.

5. En konstutställning kan vara en välgörande upplevelse

Det är inte för inte som man brukar prata om kulturterapi. Att göra kulturella saker kan nämligen öka välbefinnandet, och dit hör att gå på vernissage och titta på vacker konst. Om man känner sig stressad i vardagen kan konsten skänka ett lugn. En konstutställning – och konstnärligt skapande över lag – kan vara en härlig motvikt till allt det digitala man gör under en vanlig dag. Prova!