Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

5 tips för att skapa videoinnehåll som engagerar på sociala medier

tips för att skapa bra videoinnehåll

Hur skapar man videoinnehåll som engagerar på sociala medier?

skapa videoinnehåll som engagerar på sociala medier
Bild: © Filmstax via iStockphoto.com

I dag är sociala medier en otroligt viktig plattform för att både privatpersoner och företag ska kunna nå ut till en så stor publik som möjligt. Videomarknadsföring är en av de mer effektiva metoderna för att göra just detta. Att skapa engagerande videoinnehåll är dock inte alltid det lättaste, eftersom konkurrensen om allas uppmärksamhet är stenhård och majoriteten av användare på sociala medier vill ha en snabb kick, ett gott skratt eller en tankeställare på mindre än tio sekunder.

För att skapa engagerande videoinnehåll behöver du känna din publik och skapa innehåll som talar till den. Ju mer tid och energi du lägger på ditt skapande desto fler visningar kan du få, vilket kan leda till allt från en viral succé till en karriär som influencer.

Att få många visningar är oftast målet med all videomarknadsföring och det finns många enkla sätt att snabbt få visningar för att sätta bollen i rullning. Använd en chockerande titel, köp på Sollowers som säljer visningar, skapa en video som svar på en annan känd videoskapares video, listan med snabba knep är lång. Men här nedan har vi samlat fem konkreta tips på hur du kan skapa engagerande videoinnehåll för att få så många visningar som möjligt.

1. Börja med att lära känna och förstå din publik

För att skapa engagerande videoinnehåll är det viktigt att ha en klar förståelse för vem din målgrupp är. Vilken åldersgrupp hör personerna till? Vilken typ av innehåll är de intresserade av? Vilka sociala medieplattformar är de mest aktiva på? Genom att förstå din publik kan du anpassa ditt videoinnehåll för att vara relevant och intressant för de som redan följer dig. Tänk också på vilken ton som passar din målgrupp bäst – är det bättre att ha en gnutta humor i allt som sägs eller är en allvarlig ton mer lämplig?

2. Fånga tittarens uppmärksamhet så fort videon startar

Det är viktigt att fånga tittarnas uppmärksamhet så tidigt som möjligt i din video. Skapa en intressant inledning eller något som väcker deras nyfikenhet direkt, för att hålla dem engagerade och höja sannolikheten att de tittar på hela videon. Det kan vara en dramatisk öppningssekvens, en scen som gör att tittarna vill veta vad som hänt innan scenen eller något som specifikt riktar sig till dina tittare. Tänk på vad som skulle fånga din egen uppmärksamhet och använd samma taktik i dina videor. Många videoskapare klipper i dag in några sekunder från mitten av videon i början av klippet, för att visa tittaren vad som väntar längre in i klippet.

tips för att skapa bra video för sociala medier
Bild: © g-stockstudio via iStockphoto.com

3. Ha en tydlig struktur och röd tråd

En video utan en tydlig struktur kan vara förvirrande att titta på och göra att tittaren snabbt tappar intresset och klickar vidare till nästa klipp. Försök att hålla ditt budskap simpelt men tydligt och strukturera din video på ett sätt som är lätt att följa från början till slut. Se till att du har en tydlig röd tråd som binder samman hela videon, från början till slut.

4. Använd visuella effekter för att förstärka ditt budskap

Visuella effekter kan användas för att förstärka ett budskap eller för att göra videon mer intressant för tittarna. Använd olika visuella effekter som exempelvis animeringar, färgglad  text och grafik som förklarar komplexa idéer på ett enkelt sätt eller för att visa statistik så att man enkelt kan ta den till sig. Att lista för många siffror eller att förklara ett visuellt koncept med ord kan leda till förvirring, ja, eller eller att din video upplevs som otydlig. Se bara till att inte överanvända grafiska effekter och att effekterna som du faktiskt använder är relevanta för budskapet.

5. Satsa även på ljudet för en ännu bättre video

Ljudkvaliteten spelar en viktig roll i alla videor och kan därför ha en enorm påverkan på tittarens engagemangsnivå. Se till att musik och röster är bra avvägda och att det är lätt att höra när någon pratar i videon. Du kan också använda ljudeffekter eller musik för att skapa rätt stämning eller för att förstärka ett budskap. Tänk även på att många tittare kanske tittar på din video utan ljud, så se till att ha texter eller undertexter om det är nödvändigt. Det är även skillnad på hur viktigt ljudet är beroende på vilken plattform du använder. Någon som tittar på videoklipp på Instagram och Facebook kanske sitter på en buss och inte har ljudet i gång, medan någon som sätter på en YouTube video förmodligen har hörlurar eller högtalare i gång.

Skapa engagerande innehåll utan att förlora din personliga stil

Du kan följa alla tips i den här artikeln för att skapa bättre videor och få en mer engagerad publik, men kom alltid ihåg att du innerst inne vill skapa videoklipp som du kan vara stolt över. Förlora inte din personliga stil och glöm inte vem du är för att försöka att få en bredare publik. Lägg i stället din energi på att finjustera det du redan är bra på och lägg till mer av dig själv i dina videor för att få långsiktiga resultat.