Resor & Upplevelser

5 svenska fjäll med storslagen natur

De svenska fjällen bjuder på storslagna naturupplevelser – har du besökt någon av de fem platserna i listan?

Varje år lockar fjällen i Sverige mängder av besökare som ger sig ut på fjällvandring eller skidåkning. Utan att på något sätt göra anspråk på att få med alla storslagna fjäll i landet kommer här tips på fem svenska fjäll du kan utforska och äventyra i. Mäktigt. Finns inget annat ord som beskriver naturupplevelserna som väntar så bra. Se själv!

1. Abisko- och Kebnekaisefjällen

svenska fjäll
Bild: © rusm / iStock

Abisko- och Kebnekaisefjällen i Kiruna kan vara Sveriges mest storslagna fjällupplevelse. Här upplever du snötäckta berg och blombeströdda dalar. Två av landets populäraste naturattraktioner finns i dessa svenska fjäll: Kungsleden för vandring och Kebnekaise för bergsbestigning.

2. Jämtlandsfjällen

fjäll i Sverige
Bild: © tobiasjo / iStock

I Jämtlandsfjällen kommer du nära såväl den oändliga vildmarken som den turistiga skidorten Åre. Här ligger även den populära vandringsleden Jämtlandstriangeln, som ringlar sig mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren.

3. Sälenfjällen

svenska fjäll
Bild: © jojoo64 / iStock

Sälen eller Sälenfjällen i Dalarna är namnet på en annan omtyckt skidort i Sverige – så är detta även ytterligare exempel fantastiska fjällupplevelser. Under vinterhalvåret står platsen för massor av härligt skidmys och under sommarhalvåret bjuder dess natur in till ett äventyrligt utforskande. Prova både fjällvandring och downhill-cykling!

4. Vindelfjällen

Sverige fjäll
Bild: © Mampfred / iStock

Kungsleden löper även genom Vindelfjällen, som den gör genom Abisko- och Kebnekaisefjällen. Vandringsleden slutar i Hemavan, som är en av Vindelfjällens huvudorter. Dessa svenska fjäll brukar beskrivas som en spegling av lapplandsfjällen i deras helhet. Höga berg, djupa dalar och vidsträckta slätter – här finns ALLT du förväntar dig av fjäll i Sverige.

5. Grövelsjöfjällen

De vackra strövområdena i Grövelsjöfjällen ligger i gränstrakterna mot Norge. Om du vill utforska ännu mera i fjällmarkerna kan kan du vandra i svenska Töfsingsdalens nationalpark och/eller i norska Femundsmarkas nationalpark. Du kan också bege dig till Långfjällets naturreservat. I likhet med Sälenfjällen ligger Grövelsjöfjällen i Dalarna.